Всичко е за температурата на водата , в която слагаме картофите за варене , ще ни обясни главният готвач от портала haps.pl .
Струва си да запомните веднъж завинаги правилото: винаги слагайте обелени или почистени картофи във вряща вода, а не в студена вода.
,
В идеалния случай водата също трябва да е леко осолена.
Защо вряща вода, а не студена?
Целта е да се запазят витамините и минералите, съдържащи се в картофите. А там има доста!
Картофите ни доставят калий, фосфор, калций, желязо, магнезий и манган, както и витамини В1, В5, В6, А, С, Е и К.
Ако ги пуснем в гореща вода, минералните соли ще останат в тях, а ако стоят дълго време в студена вода, ще загубят ценни компоненти.
Много домакини белят картофите преди готвене - за съжаление това също така насърчава загубата на витамини и минерали, защото много от тях се съдържат именно в кората.
По същата причина не слагаме обелени картофи във водата, за да са готови „за сваряване по-късно“.
Също така е важно да запомните да варите картофите на среден огън.
В резултат на това те се приготвят равномерно.
Трик за извличане на максимума от картофите
Когато варите картофите, винаги добавяйте към тях парче пресен морков.
Не е за украса, дори не за цвят - каротинът, който съдържат морковите, запазва витамин С в картофите (а те имат малко от него).
Това е много прост, но много полезен съвет как да се възползвате максимално от любимата си храна.