Започва Великият пост - Вижте как се спазва!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Започва Великият пост - Вижте как се спазва!
Започва Великият пост - Вижте как се спазва!
53370
Източник: БГНЕС
Започва Великият пост - Вижте как се спазва!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

От 23 февруари започва Великият пост , който е най-строг и най-дълъг. Започва седем седмици преди Великден , който тази година е на 12 април.

Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

 

Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

 

През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение 25 март, (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба. В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите, както сочи Православната църква. Постът е аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Необходимо е постенето да започва постепенно. Отначало се започва с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цялата година.

 

Желаещите да постят трябва да се посъветват с опитен духовник, да му разкажат за духовното и физическото си състояние и да го помолят да благослови поста. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим.

 

Заговява се (започва се приемането на блажна храна) след дълги пости в празничните дни след литургията, което също трябва да става постепенно. В Стария Завет има много наредби за поста. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи (Изх. 34:28), за да се подготви да получи десетте Божии заповеди. Пророк Илия след строг пост, душевна чистота и голяма ревност за Господа се удостоил да види Божията слава (3Царе 18:4 – 13). Като най-велик и най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител. Всички праведници са спазвали в малка или по-голяма степен поста.

 

През годината има четири постни периода. Първият - най-дълъг и най-строг пост, е Великденският, чието начало всяка година се променя, но винаги започва седем седмици преди Великден. Вторият е Петровият пост, той се мени в зависимост от Великденските празници. Третият е Богородичният пост, който винаги е от 1 до 15 август, когато се празнува голямата Богородица. Четвъртият е Коледният пост - той започва от 14 ноември и продължава до 24 декември - Бъдни вечер, като и на самата бъдна вечер трябва да се пости.

Забранява се употребата на продукти с животински произход – месо, риба, мляко и яйца, както и белиятхляб, гевреци, бонбони и майонеза.
Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички.
От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода и е разрешено да се пиечай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба.
Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник - първият понеделник от Великденския пост - е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.
През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци,компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина.

В събота и неделя – храна с растителна мазнина. Отказването от някои видове храна не е главната цел на постенето. Основното му предназначение е да извиси духовно човека.

Примерно меню по време на пости :

Закуска:

Две пълнозърнести филийки хляб с лютеница, ябълка. Или овесени ядки с чай. Може и със сок от плодове плюс ядки.

Втора закуска и следобедна:

Чай, плодове, диетична бисквита.

Обяд:

5 дни от седмицата хората на пост могат да хапват обяд от варива (боб, леща, грах и т.н.) и купа салата. А други два дни от седмицата да заложат на картофено-зеленчуково меню. За десерт - плод по избор.

Вечеря:

Зеленчуково блюдо, разрешено е диетичното соево сирене. А за десерт - примерно 50 грама ядки. И много сокове.

По време на поста може да се пият най-различни течности. Като прясно изстискани фрешове, чайове (билкови, плодови, черни, но задължително с лимон - заради витамин С, и с мед, който съдържа 400 биологично активни вещества), сиропи от компоти, от сварен ошав, нектари и др.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft