Авокадото днес вече не е чак толкова екзотично, колкото беше преди с оглед на това, че хората научиха колко е полезно и започнаха да го употребяват доста често.
Плодът има много високи калорийни стойности : 208 калории на 100 грама! Високото съдържание на мазнини кара пулпата да е мазна на допир и вкус. Въпреки това, авокадото е продукт номер 1 в менюто за здравословно хранене, защото мазнините в него са напълно безвредни и много полезни. Накратко, продуктът трябва да се взима и въвежда в диетата ви постоянно.
Използване на авокадо
То има високото съдържание на олеинова киселина и фибри, както и витамини, минерали и микроелементи, които го правят суперхрана. Редовното използване на авокадо осигурява на кожата младост, еластичност на косата, прави сърцето и кръвоносните съдове силни, подобрява паметта и укрепва имунната система.
Калият в авокадото е повече от този в бананите, както и съдържанието на витамин Е. Хранителна пулпа на плода е естествен антиоксидант, предпазващ клетките от патологични промени. В допълнение към всичко, авокадото е силен афродизиак, помага да се увеличи чувствеността както при мъжете, така и при жените.
За да може продуктът да донесе максимална полза, е необходимо да можете да го изберете, както и да осигурите подходящи условия за съхранение.
Как да избирате и съхранявате авокадо
Подобно на много други плодове и зеленчуци, авокадото се продава неузряло. Това е яркозеленият цвят, който често виждаме на рафтовете. Предпочитайте авокадо с тъмна кожа, но без вдлъбнатини. За да се улесни изборът, предлагаме да се съсредоточите върху дръжката. Премахнете я и вижте: ако мястото му е със зеленикаво и жълто - авокадото е с оптимална зрялост, ако е кафяво, върнете стоката на мястото, където се намира.
Няма значение, ако сте купили неузрели плодове, те перфектно достигат зрялост на стайна температура за няколко дни (дори по-бързо от ябълките).
Както показва практиката, нарязаното авокадо държи свежестта си най-дълго до нарязан лук. Аперитивният вариант е да поръсите кашата с лимонов сок. Друг важен съвет: ако решите да оставите половин авокадо за по-късно, не премахвайте костилката
Как да консумирате авокадо
Мазнините и високата хранителна стойност са характерни черти на авокадото. Тези качества на плода го правят здравословна алтернатива за различни сандвичи, както и майонеза в морски дарове или яйчени салати. Авокадото е чудесна база за здравословни филийки
Комбинирайте пълнозърнест хляб с авокадова паста с други съставки по ваш вкус. Варени яйца, зеленчуци, консерви от риба тон, ядки, нахут ... Вариации на тост с авокадо до безкрай
Най-простото нещо е да нарежете плода на филийки, да го поръсите с лимонов сок и да го поставите върху филийка препечен хляб. Полезна закуска ще ви държи сити дълго време. Авокадото - растителен аналог на месото, източник на протеин, продукт, който трябва да приемат спортисти и тези, които искат да спечелят мускулна маса. И както знаете, повече мускули - по-малко мазнини.
Авокадовата костилка заслужава специално внимание. Засадете я в земята и скоро ще се радвате на красиво саксийно дърво!
Надяваме се, че ще разгледате по-отблизо този полезен плод и препоръчате статията на вашите приятели!