Има две храни, които могат да бъдат опасни за хора с висок холестерол, които с течение на времето могат да запушат артериите и да увеличат риска от инсулт или инфаркт . Затова е важно да избягвате храни, които могат да го увеличат.
Най-опасни са сланината и колбасите
Експертите посочват, че наситените мазнини са една от най-лошите хранителни съставки, защото насърчават образуването на LDL, вида холестерол, който се натрупва по стените на артериите.
Според Harvard Health червеното месо, пържените храни и печените продукти често причиняват повишаване на нивата на LDL холестерола. Но какво конкретно трябва да се избягва? Специалистите предупреждават особено за колбасите и бекона, две храни, които често присъстват в менюто ни и съдържат голямо количество наситени мазнини.
Червеното месо също трябва да се намали
Експертите също така препоръчват приемът на червено месо като цяло да бъде минимален и ограничен до по-малки порции постни разфасовки. Въпреки това, най-добре е да изберете по-леки източници на протеини, като пилешко, пуешко, риба или бобови растения. Според лекарите въвеждането на здравословни мазнини и диетични фибри може да помогне за понижаване на холестерола.