1. Спанакът се измива хубаво, нарязва се и се задушава в тиган с малко вода.
Същата процедура се повтаря още веднъж, като водата, която ще пусне спанакът, се прецежда. В тигана със спанака се слага нарязаният лук (може и праз) и заедно се запържват с малко олио. Цялата смес се пържи около пет минути, след което се дръпва настрана и се добавят натрошеното сирене и яйцата.
Сместа за плънката е готова.
2. Брашното се пресява, в средата му се оформя кладенче, а по краищата му се поръсва солта. В кладенчето се слагат маята, олиото, захарта и с киселото мляко (предварително леко загрято) се замесва тесто.
Тестото се оставя да втасва около един час.
3. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва кора с размер малко по-голям от тавата, в която ще печем пая (подходяща е тава с диаметър 26 см). Преди да се сложи кората в тавата, тя се намазва с олио със силиконова четка.
Върху средата на кората се разпределя плънката и краищата на тестото се прегъват навътре, за да затворят плънката, така че да остане само малък отвор в средата.
Паят се намазва се с разбит с малко олио жълтък и се поръсва със сусам или лен.
Фурната се включва да се загрява, докато паят втаса още малко, след което се пече на 200 градуса половин час, или докато получи красив златист цвят.
Забележка:
Тази пай може да се приготви с различни плънки - според наличните продукти.
Тестото е меко като душичка, много лесно се работи с него, така че паят е подходящ дори за неопитните кулинари.
След като го извадим от фурната, покриваме пая с чиста кърпа и го оставяме да се охлади и задуши.