Това е невероятно вкусно и не много мазно ястие, което се приготвя лесно. Когато за първи път опитах тази рецепта, използвах много повече масло и оцет.
Ако вече сте подготвили нещо подобно, моля, оставете отзив в коментарите. Ако все още не сте го направили, силно препоръчвам да опитате. Вашето семейство ще се зарадва!
РЕЦЕПТА:
• Патладжани – 1 кг
• Лук - 500гр
• Моркови 500гр
• Сладък пипер - 400гр
• Домати 1 кг
• Люта чушка - 1 бр.
• Чесън - 45-50гр
• Сол – 1 с.л. (със слайд)
• Захар – 1 с.л.
• Ябълков оцет 1 с.л.
Как се готви:
Тази рецепта е предназначена за 1 кг патладжан, но аз винаги готвя повече, тъй като един килограм определено не ни стига.
За начало изберете патладжани с еднакъв размер, млади и малки. Не беля кората, тъй като тя изобщо не пречи, напротив, помага за запазване на формата на парчетата патладжан в ястието.
Въпреки че отдавна не бях виждала горчиви патладжани, за тази рецепта все пак първо ги осолявам, за да си пуснат сока и да се сварят по-бързо.
Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1,5 см, след което разрежете всяко кръгче на четири части. Нарязаните патладжани се поставят в купа, поръсват се със сол и се оставят за 30 минути.
Измиваме патладжаните и ги изстискваме леко, но това съвсем не е необходимо.
В голяма тенджера загрейте растителното масло и добавете едро нарязания лук. Запържете до прозрачност, след което добавете едро нарязаните моркови и запържете още няколко минути при непрекъснато бъркане. Зеленчуците не трябва да се преваряват.
Добавете чушките и патладжаните към морковите и лука. Обикновено добавям люта чушка, нарязана на филийки, която придава пикантност на ястието. Ако семейството ви обича пикантно, можете да добавите още черен пипер или изобщо да не го добавяте, ако не ви харесва пикантно.
Задушете зеленчуците на умерен огън за около 12-13 минути под капак, като разбърквате от време на време. Зеленчуците не трябва да стават много меки.
Добавете едро нарязаните домати и оставете да къкри около 7 минути. Предпочитам да използвам твърди домати, като крем домати, и да ги използвам в същото количество като патладжана.
Накрая добавете сол, захар и малко ябълков оцет. Не забравяйте да добавите ситно нарязан чесън, който ще придаде специален вкус на ястието. Разбъркайте всичко старателно и оставете да къкри за няколко минути.
Махнете тенджерата от котлона и поставете хайвера в стерилизирани буркани. Винаги стерилизирам буркани в микровълновата - това е надеждно и бързо.
Поставете бурканите в голяма тенджера с кърпа на дъното. Напълнете бурканите до закачалките с вода, оставете да заври и стерилизирайте за около 7-8 минути. Така бурканите ще се съхраняват сигурно дори в обикновен кухненски шкаф.
Готов! Това е много вкусно ястие, опитайте се да направите поне малка порция.
От посочения брой съставки се получават приблизително 5 половинлитрови буркана.