Въпреки всички усилия и любов, които влагаме в приготвянето и украсяването на великденските яйца , често оставаме разочаровани.
Яйцата се напукват , цветът не е равномерен по цялата повърхност на черупката, "апликацията" е лоша, нищо не изглежда така, както сте си представяли...
Къде бъркаме?
Това са стъпките, в които най-често грешим , когато варим и боядисваме яйцата :
Слагате яйцата във вряща вода
Ако поставите студено яйце в гореща вода, почти сигурно е, че черупката ще се спука и ще имате по-малко яйца, отколкото сте планирали!
Ако е малка пукнатина, може да успеете да я замаскирате с украсата, но при по-големи обикновено трябва да изхвърлим яйцето.
Слагате яйцата в препълнена тенджера
Ако в тенджерата има прекалено много яйца, колкото и вода да налеете, те могат да се "ударят" при варене и затова черупката ще се спука.
Използвате пресни яйца
Тъй като великденските яйца обикновено са твърдо сварени и боядисани, най-добре е да използвате по-стари. Пресните яйца трудно се белят след боядисване, което може да бъде доста неприятно.
Купувайте яйца поне седмица преди боядисване и ги съхранявайте в кутия в хладилника.
Не миете яйцата
Преди да започнете да украсявате яйцата, задължително ги измийте с разреден препарат за миене на съдове, забършете ги с кърпа, напоена с оцет или съвсем малко сода бикарбонат. По този начин ще премахнете всички остатъци, замърсявания, мазнини, следи от пера, а повърхността на черупката ще бъде напълно гладка и готова за боядисване.
Използвате тъмни яйца
По-светлите яйца приемат цвета по-лесно от по-тъмните, а ако сте купили тъмни, задължително ги сварете във вода с повече оцет (поне две чаши).