3 чаши (по 220 мл) брашно
2 с.л.захар
щипка сол
1 яйце
20 гр.прясна мая или 7 гр.суха
230-250 мл прясно мляко
2 с.л.масло
За поръсване:
3-4 с.л.захар
1/2 ч.л.канела
Мекичките са любимата ни съботно-неделна закуска още от детството. Няма човек, който да не може да им устои, поръсени с пудра захар. Днес ви предлагаме да опитате тези захарни мекички, които станаха тотален Интернет-хит. Приготвят се лесно, а от посочените продукти ще получите голяма купчина сладки изкушения:
Поставете две супени лъжици масло в измереното и загрято мляко. Разбъркайте, за да се разтопи.
Разтворете маята в млечната смес и разбъркайте до разтваряне.
В кладенче в брашното сложете щипка сол, добавете млякото, в което е разтворена маята, прибавете и леко разбърканото яйце. Замесете тесто, което да не лепи по ръцете, но е меко. Покрийте със стреч фолио и го оставете да втаса.
Разделете тестото на 16 равни части, покрийте и оставете да престоят около 5 минути. От всяка част направете фитил, като усучете двата края в противоположни посоки. Намерете средата на фитила, вземете двата края и ги увийте един около друг. Всяка оформена така мекица слагайте настрана върху набрашнен плот и поръсете леко с брашно.
Щом оформите всички, покрийте и оставете да втасат 15 минути, след това ги обърнете от другата страна - оставете ги още 15 минути.
В дълбок тиган с достатъчно олио, което не трябва да бъде прекалено горещо, изпържете мекиците. Щом са готови, отцедете от мазнината и ги поръсете обилно със смес от захар и канела.