
Голям блат:
6 белтъка
6 супени лъжици захар
2 пълни супени лъжици брашно
3 супени лъжици смлени орехи
половин пакетче бакпулвер
60 гр. шоколадови трохи
Малък блат:
4 белтъка
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици брашно
половин пакетче бакпулвер
40 гр. шоколадови трохи
2 супени лъжици смлени орехи
Крем:
25 супени лъжици захар
10 жълтъка
1300 мл прясно мляко
400 гр. маргарин
Освен това:
2 големи опаковки мини кроасани
1 малка опаковка мини кроасани
400 гр. бисквити
500 мл сметана
За приготвянето на блатовете първо се разбиват белтъците и захарта, а след това се добавят останалите съставки и хубаво се разбърква. Малкият се пече в тава с диаметър 24, а големият - в тава с диаметър 36 см.
За приготвяне на крема първо се карамелизира захарта. След като се получи красив цвят на карамела, се добавя млякото и на слаб огън се вари, докато заври и се смеси с карамела. Пудингът се разрежда с малко мляко (от тези 1300 мл) и се смесват с жълтъците. Тази смес се добавя във врящото мляко и се разбърква, докато хубаво да сгъсти.
Готовият пудинг се оставя да се охлади за около 1 час. За да изстине по-бързо, е необходимо периодично да се разбърква. Отделно се разбива маргаринът. Лъжица по лъжица в него се добавя от студения пудинг и хубаво се бие с миксер, докато се получи желаният крем.
Подреждане на тортата:
Най-отдолу се поставя големият блат. Над него се маже слой от крема. Над крема се нареждат мини-кроасаните, докато се покрие цялата повърхност. Над тях отново слагаме от крема. След това следват бисквитите, напоени в малко мляко с ванилов аромат. Голямата част е готова.
Следва приготвянето на малката - по същия начин.
Двете части са оставят няколко часа да омекнат и попият добре, а след това се съединяват и цялата торта се маже с предварително разбитата сметана.
Тортата е готова, а за украсата просто бъдете креативни.