Захарта е истински убиец на кожата - вижте дали имате "захарно лице" и какво издава то:

вход през zajenata.bg
За Жената
Красота
Грижа за кожата
Захарта е истински убиец на кожата - вижте дали имате "захарно лице" и какво издава то:
6840
Източник: mila.bg
Снимков материал: pixabay.com
Захарта е истински убиец на кожата - вижте дали имате "захарно лице" и какво издава то:

За вредата от захарта сме говорили неведнъж. Сладкият убиец, както често я наричат, е отричан от диетолози и специалисти по хранене, но повечето от нас не могат да си представят живота без парченце шоколад или бучка захар дневно.

Сред здравословните проблеми, които излишъкът от захар в организма причинява, са наддаване на тегло и увреждане на зъбите.

Но освен това голямото количество захар нарушава метаболизма, саботира работата на органите и системите в организма. Но нещото, което повечето от нас не знаят е, че то значително ускорява стареенето на кожата .

Гликацията е сложен и необратим механизъм на взаимодействие на глюкозата с протеини, клетки, ДНК и липиди, което причинява втвърдяване на съединителната тъкан и увреждане на клетъчно ниво. В същото време колагеновите влакна се уплътняват, появяват се мимически бръчки и мазнините и течността в подкожния слой намаляват.

ядене на сладко

Ползите и вредите от глюкозата

Консумацията на въглехидрати и захари е от съществено значение за нормалното функциониране на нашето тяло. Глюкозата е източник на енергия и строителен материал за клетъчните структури. Когато се комбинират с протеини, полизахаридите участват в образуването на колаген и еластин, а също така помагат в производството на хиалуронова киселина.

Не самата глюкоза причинява вреда на тялото, а нейното излишно количество и крайни продукти на гликация, които не се отделят нито от клетките, нито от организма. Те постепенно се натрупват в тъканите и органите и нарушават метаболизма, причиняват хипоксия (недостиг на кислород), увреждане и смърт на клетките. До около 30-годишна възраст гликацията не вреди на дермата, но когато започне едновременно с настъпването на промени, свързани с възрастта, тогава всички увреждащи процеси се ускоряват.

Крайните продукти на гликация се прикрепят към колагена и еластина и кожата бързо губи своята стегнатост, младост и свежест. В допълнение, тя е по-силно повлияна от увреждане от ултравиолетовото лъчение.

захарно лице

Захарно лице

Употребата на рафинирана захар и продукти, които я съдържат, се отразява не само върху фигурата, но и върху лицето. Следите от захар стават видими по кожата: колагенът губи своята мекота и еластичност, лицето старее бързо. Освен това се появяват и фина мрежа от крехки и чупливи кръвоносни съдове, кожата е лошо подхранена, нарушава се микроциркулацията й. Образуват се бръчки и бразди, появяват се възпаления и обриви, губи се еластичността, появява се отпуснатост и увисналост. Тенът се влошава, става вял и жълтеникав. Прави сухата кожа твърде тънка, мазната - груба, люспеста и зачервена. Ефективността на козметичните процедури се губи.

Как да забавим процеса на стареене на кожата?

С възрастта жените са склонни да купуват скъпа козметика за грижа за кожата и прибягват до пластична хирургия. Всички тези процедури имат временен ефект, тъй като се оказва само външно влияние, а процесът на стареене започва вътре в тялото. За да се забави спадът на свежест, свързан с възрастта, е необходимо значително да се намали консумацията на захар и храни, които я съдържат. Невъзможно и излишно е напълно да се откажат от захарите, но трябва да се консумират само здравословни храни.

Експертите смятат, че в дневния обем на храната не трябва да има повече от 10% от прости захари. За мъжете количеството захар не трябва да надвишава 60 г на ден, а за жените - не повече от 50 г. Изглежда, че това не е много малко, но трябва да се има предвид, че половин чаша лимонада съдържа 40 г захар. И ако броите сладкиши, плодове, хляб и готови продукти, подсладени напитки и полуфабрикати, тогава тази норма е надвишена многократно.

Многобройни изследвания потвърждават връзката на процесите на гликация с различни нарушения във функционирането на организма и свързания с тях риск от сериозни заболявания. Затова съвременната медицина и козметологията търсят активни съставки, които ги забавят и минимизират вредните ефекти на гликирането.

Учените са доказали, че билковият екстракт от червен корен е в състояние да предпази организма от продукти на гликация и оксидативен стрес. Помага също и за намаляване на увреждането на кожата, причинено от ултравиолетово лъчение. Освен това лекарите твърдят, че витамините от група B могат да забавят механизма на гликиране. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft