Вкусно, деликатно, диетично и здравословно ястие от тиквички и кайма . Никакви сарми не могат да се мерят с вкуса му - нито зелеви, нито лозови. Тази вкусотия с тиквички се приготвя лесно, бързо и от обикновени продукти. За идеалния вкус поднесете със сос от заквасена сметана.
Зашеметяващи тиквички с кайма на фурна
Продукти:
3-4 тиквички в зависимост от размера
600-700 гр.кайма (най-вкусно става със смес от свинско и пилешко месо)
80 гр.ориз
1 глава лук
0,5 връзка копър
0,5 връзка магданоз
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер по ваш вкус
100-150 г кашкавал (може и моцарела)
За соса:
300 гр. заквасена сметана
1 ч.л.кетчуп
100-150 мл вода
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Първо сварете ориза до готовност.
След като оризът изстине, го сложете в дълбока купа.
Към него добавете каймата, ситно нарязания лук, нарязаните зелении, пресования чесън.
Добавете червения пипер, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
Вземете тиквичките, изплакнете ги и отрежете краищата. Нарежете не на дебели кръгчета.
Сложете малко кайма върху кръгче тиквичка и ги сложете изправени в тавичка.
Запълнете по този начин цялата тавичка, като редувате кайма и тиквички, така че да се получи форма на акордеон.
За соса просто смесете всички съставки, добавете сол, черен пипер и разбъркайте.
Залейте тиквичките с приготвения сос.
Настържете кашкавала и поръсете отгоре.
Включете фурната на 180 ° и когато загрее, поставете ястието за около час и половина.
Можете да покриете ястието с фолио, а в края на готвенето да го отстраните, така че да хване розова коричка
Да ви е сладко!