Чаят от лопен , популярен в Азия, а на някои места и тук, е богат на калций и може да бъде значителен източник на този минерал, който се свързва главно с млякото и млечните продукти.
Млечните продукти и някои видове риба като сьомга, пъстърва и риба тон са естествени източници на калций. Въпреки това, по-малко познатите растения и храни могат не само да заменят тези традиционни източници, но могат също да предложат по-високи стойности на калций.
Остеопорозата всъщност е липса на калций в тялото ни, костите стават изключително крехки, склонни към счупване, така че е необходимо да се консумират по-големи количества калций, които тялото ни да може правилно да използва. Чаят от лопен също е отличен източник на калций.
Този чай, направен от листа от черна черница, отдавна се използва в традиционната азиатска медицина като диуретик и за диабет, съобщава Healthline.
Естествена алтернатива на млечните продукти
Министерството на здравеопазването на Япония дори проведе проучване, подчертаващо предимствата на чая от черница пред млечните продукти при случаи на остеопороза.
Тази напитка не разполага само с един трик в ръкава си, известно е, че регулира кръвната захар , укрепва имунната система, насърчава по-здравословното стареене (благодарение на своите антиоксиданти), подобрява здравето на сърцето и има противовъзпалителни свойства.
Как да си направим чай от лопен ?
съставки:
- 1-2 чаени лъжички сушени листа от черна черница
- 1/2 литър вода
Приготвяне:
Сварете вода, добавете листата и оставете да кисне пет до десет минути, прецедете и е готово за пиене.