Като дете веднъж видях баба ми да стене и да пъха два зелени картофа в новите си кожени обувки. Много ми стана любопитно, така че баба ми обясни защо го прави. Колкото и да е странно, бабиният метод се оказа много ефективен. Уверила съм се в това повече от веднъж. Картофите в обувки не са луд старчески трик, а наистина полезен съвет!
Картофи в обувките - какво, как и защо?
Вечна класика
Днес обувките се правят от много различни материали, но кожените обувки все още са много популярни. Разбира се, има наистина основателни причини за това. Обувките от естествена кожа имат много предимства!
На първо място, кожените обувки са много издръжливи и „пасват“ идеално на крака на потребителя с времето. Второ, кожата изглежда добре и е подходяща за всеки сезон. Трето, такива обувки изискват минимална поддръжка и са много устойчиви на износване. Е, и накрая, естествената кожа позволява на крака да "диша"!
Кожа и картофи
Въпреки това, кожените обувки имат своите недостатъци. Основно, разбира се, тези недостатъци са свързани с проблема за етиката. Такива обувки не са евтини и често отнема време, за да се "приспособят" към вашия крак.
Хората не винаги имат достатъчно време и търпение да подготвят обувките си за удобно носене, но тук един лесен трик може да бъде полезен! Пресните картофи имат много полезни свойства и могат да се използват в много различни ситуации: от почистване на дома до лечение на белези.
Същността на съвета
Ще ви трябват два малки пресни картофа. Остържете ги, измийте ги добре и ги сложете в новите си обувки. Извадете не по-рано от 12 часа по-късно. Най-добре е това да стане предната вечер. На сутринта просто извадете картофите, избършете вътрешността на обувката с влажна кърпа и я обуйте.
През нощта сокът от картофите леко ще омекоти материала на обувката. Няма да навреди на кожата или краката. Напротив: това също ще помогне да се предотврати появата на неприятна миризма на краката. Предупреждавам ви предварително, че този трик е подходящ само за обувки от естествена кожа!