Последния път, когато отидох до пекарната на първия етаж на къщата ни, забелязах новите сладкиши. Те не само се продават като топъл хляб, но и предлагат на вкус бисквитки с резенчета лимон . Чудесно лакомство з кафе , мога да ви кажа. Освежава не по-лошо. След малко търсене в интернет бързо намерих рецептата им
Оказа се, че бисквитите с резенчета лимон са доста прости печени изделия. Особено ако сте запознати с технологията на приготвяне на пясъчно тесто . По желание може да добавите към него ядки или шоколад. Но, повярвайте ми, карамелизираният лимон като основен акцент ще бъде достатъчен
Съставки
Лимон 2 бр.
Масло 150 гр
Пшенично брашно 2 чаши
захар 160 гр
ванилия 1 ч.л
Бакпулвер1 ч.л
яйце 1 бр.
Сметана 2 супени лъжици
Подготовка
Нарежете лимоните на филийки с дебелина около 0,5 см. Намажете тиган с 50 г масло. Поставете резенчета лимон върху него. Сложете тигана на огъня и го загрейте добре.
Поръсете лимоните в тиган с 2 с.л. захар. Карамелизирайте филийките от двете страни до златисто кафяво. Сега се заемете с приготвянето на тестото.
Пресейте брашното в дълбока купа. Към него се изсипват 120 г захар, бакпулвер и ванилия. Разбъркайте съставките. В същата купа настържете 100 г охладено масло.
Смелете маслото и сухата смес на трохи. Към тази маса добавете яйцето и заквасената сметана. Замесете меко еластично тесто. Разточете го на топка и я поставете върху набрашнена повърхност.
Разточете тестото на пласт. С помощта на форма изрежете заготовките за бисквитки. Те трябва да са малко по-големи в диаметър от резенчетата лимон. Преместете заготовките в тава за печене.
Поставете резенчетата лимон върху бисквитките. Печете бисквитките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Оставете продуктите да изстинат напълно и след това сервирайте.
Между другото, тази бисквитка с резенчета лимон са много вкусни и с бадемово брашно. Разбира се, цената на такива печени продукти веднага се увеличава няколко пъти. Ако ви харесва идеята, но искате да спестите малко пари, просто добавете бадемови листенца към тестото. Тогава бисквитките също ще бъдат хрупкави и с характерен орехов вкус. Добър апетит!