Защо всички започнаха да пият кафето си така- древната рецепта за борба с настинките

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо всички започнаха да пият кафето си така- древната рецепта за борба с настинките
20846
Снимков материал: pixabay.com
Защо всички започнаха да пият кафето си така- древната рецепта за борба с настинките

Ако сутринта ви започне с чаша кафе , може да се изненадате колко малко знаем за тази мегапопулярна напитка. Първо, използването й в умереност не само не е вредно за здравето, но може значително да го коригира. Второ, вече не е нужно да се чудите дали да пиете кафето с захар или не.

Натуралното кафе с добавяне на лъжица мед изобщо не е същото, което се приготвя в кафенета. В Англия тази напитка се е използвала за борба с настинки от 16 век! Днес ще ви кажем защо трябва да използвате древна тарецепта.

 

Ползите от кафето с мед

Като начало трябва да се разсее митът, че пиенето на кафе е нездравословно : две чаши на ден имат стимулиращ ефект върху сърдечно-съдовата система, което също намалява риска от сърдечен удар. Самото кафе не е толкова вредно, колкото лъжица или две захар в него. И така, какво се случва, ако замените сладката добавка с мед?

Медът се състои от повече от 60% фруктоза и глюкоза, 10% са заети от други захари, докато делът на витамините и минералите едва достига 4%. Това обаче е съвсем различна захар, с естествен произход. Рафинираната захар няма нищо общо, тъй като е синтетична.

Разликата между мед и захар е, че в естествения си състав медът лесно се абсорбира от тялото и не измива калция, не се отлага от тялото ни на най-неподвижните места, като стомаха, бедрата и гърдите. Яденето на мед вместо захар вече ще бъде приятен бонус, но това не е всичко. Ако пиете кафе без никакви подсладители, е време да помислите за лъжица или две от пчелния продукт .

Ако добавите мед към охладено, но все още не студено кафе, ще запазите витамините, които умират във врялата вода. Митът за вредния токсин, който отделя медът при нагряване, е много популярен , а проучванията показват, че същият токсин излъчва огромно количество други продукти и в такива оскъдни количества не представлява заплаха за здравето. Идеята за добавяне на мед към топлото, а не в горещо кафе е да се запазят ензимите.

Широката гама от витамини от група В, желязо, магнезий, фосфор и калций ще обогатят напитката ви много по-добре от захарта.  Кафето с мед е кредитирано с антиоксидантни свойства, кофеинът помага за кашлица, а медът има омекотяващ ефект и облекчава възпалението.

Вкусът е съвсем различен въпрос. За истинските ценители на ободряваща напитка това може да бъде интересен експеримент; комбинацията на тези два продукта се счита за специфична. Ето защо, ако харесвате класическия вкус на кафето, използвайте мед с мек аромат (акация, люцерна или детелина). Ако искате подправки и богатство, вземете лайм или елда.

Не само британците обичат домашно кафе с необичаен аромат. В Турция кафето с мед се уважава не по-малко и маврите го използват преди 1000 години като лекарство (добавя се и само чесън). Във всеки случай определено си струва да опитате, но е препоръчително да откажете напълно рафинираната захар.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft