Знам, че кората на грейпфрутът се превръща в препъни камък за мнозина. Е, хората не искат да се занимават с трудно белещата се кора, за да стигнат до сочния плод. И напразно! Невключването на такъв здравословен продукт във вашата диета е просто гастрономично престъпление.
Днес ще поговорим за какво точно е полезен този цитрусов плод и защо трябва да му обърнете внимание. Също така ще научите как да ядете грейпфрут правилно, за да забравите за неговата горчивина веднъж завинаги.
КОРА ОТ ГРЕЙПФРУТ
Грейпфрутът е истинска витаминна бомба ! Съдържа витамини от група В, А, С, D и РР, както и калий, магнезий, калций, фосфор и други микроелементи. Целулозата на плодовете съдържа огромно количество фибри, а кората съдържа ароматни етерични масла.
Цитрусовият плод е идеален за вечеря. Както се оказва, грейпфрутът действа като релаксиращо средство. Благодарение на него ще заспите по-бързо и по-силно , а качеството на съня ви ще се подобри значително.
Грейпфрутът е универсален продукт, който е перфектен: както самия плод, така и с горчива кора. Последното е особено добро поради съдържанието на ароматни етерични масла с чудодейни ефекти.
Как да се храним правилно с грейпфрут
Грейпфрутът работи еднакво добре за солени и сладки ястия. Много по-често обаче се яде като самостоятелен продукт. За целта можете да обелите плодовете, да ги разделите на филийки и да освободите пулпата от кожата. Или можете просто да нарежете цитрусовите плодове, да се въоръжите с чаена лъжичка и да се насладите на процеса
Ако все още не харесвате вкуса на грейпфрута, можете да го подобрите. За това са ви необходими 2 с.л. натурален мед, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок и щипка канела. Просто смесете всички съставки, за да създадете вид дресинг.
След това обелете кората, прехвърлете пулпата в чиния и смесете с дресинга. Можете също така да добавите няколко листа от прясна мента и шепа от любимите ви ядки. Уверявам ви, никога не сте яли такъв грейпфрут. Истинска наслада!
Ако искате да изненадате гостите си, добавете малко пулпа от грейпфрут към салатите си с морски дарове . Този цитрус се комбинира най-успешно с тях. И външният вид на съдовете веднага ще се промени.
Можете също така да направите салата от пресни плодове или да изпечете грейпфрут. Да, да, този цитрус е подходящ и за това!
Грейпфрут в козметологията
Освен всичко друго, грейпфрутът може да се използва и за козметични цели. Например, за приготвяне на подхранваща маска за лице . За целта смесете сока от 1 плод, 1 ч.л. заквасена сметана, сок от моркови и 1 с.л.оризово брашно.
Нанесете получения продукт върху лицето, шията и деколтето. След 30 минути измийте маската с хладка вода и разтрийте кожата с цитрусов сок. За най-добър ефект повтаряйте процедурата 2-3 пъти седмично. Резултатът ще ви изненада приятно!
Чудя се дали обичате грейпфрута толкова, колкото аз? Разкажете ни в коментарите колко често ядете райските плодове и слагате ли го в готови ястия, за да добавите екзотичен вкус към тях? Очакваме ви отдолу!