За да увеличат реколтата от чесън, опитните градинари измислят всякакви трикове. Едно от тях е да завържете листата на чесъна около седмица преди прибиране на реколтата. Ако попитате фермера защо това е необходимо, в повечето случаи ще чуете отговора, че бабите и дядовците ни са го правили.
Днес ще ви разкрием цялата тайна на този уникален метод.
Защо трябва да връзвате листата на пресния чесън
Растежът и образуването на надземни и подземни части на растенията се случват едновременно.
Около средата на лятото повечето кореноплодни най-интензивно произвеждат хранителни вещества в корена.
При чесъна този процес се случва много по-късно, така че трябва да приложите "ръчна" корекция на листата му.
Връзвайки листата и върховете на чесъна на възел, вие карате надземната част на чесъна да "заспи" и по този начин пренасочвате енергията надолу, за да произведе растението всички хранителни вещества към корена, който е под земята.
Отрязването на листата напълно няма да проработи, защото тогава цялото растение може да умре.
Връзвайки само листата ние също можем да ускорим растежа на корена и по този начин да ускорим датата на прибиране на чесъна.
Кога да вържете чесъна и как да го направите най-добре
Листата на чесъна могат да бъдат вързани 5-7 дни преди прибиране на реколтата .
Между другото, по-добре е да не откъсвате върховете, а внимателно да отрежете около 5-10 см от горния лист.
Също така е по-добре да оставите няколко връхчета цели. Те са полезни като индикатор за събиране на чесъна. Веднага след като връхчетата се наклонят, завържете листата. Около седмица след това ще имате реколта.
Горните листа на чесъна са най-подходящи за връзване.
Ако са твърде големи, можете да направите няколко възела. Не ги връзвайте твърде плътно.
В противен случай можете да повредите растението и да го изложите на риск от инфекция. Някои градинари оформят цели "плитки" от възли.
Но това не е необходимо и ще ви отнеме ненужно време.
Още няколко трика за подобряване качеството на реколтата
Спрете да поливате чесъна приблизително 20 дни преди беритбата .
Така вкусът ще бъде по-интензивен. Ако времето навън е горещо, нека бъдат 15 дни.
В същото време мулчният слой (ако има такъв) трябва да бъде премахнат.
Това ще помогне на почвата да изсъхне по-добре и луковиците ще бъдат по-силни и по-твърди.