Необходими продукти
бяло брашно - 4 - 4 1/2 ч.ч.
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
топла вода - 2 1/2 ч.ч.
суха мая - 1 п.
Начин на приготвяне
Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто, ако ви се струва че тестото е доста рядко, добавете още около половин чаша брашно.
На сутринта се изважда от хладилника, тестото е необходимо да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли. Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната. Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината.
В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, тъй като тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържи се до златисто. Мекиците се изваждат от мазнината и се поставят върху хартия, за да попие част от мазнината.