Карамфилът е добре позната подправка. Определено сте срещали изсушени, неотворени пъпки от карамфил в магазините. Струва ми се, че най-известните рецепти, които не можем да си представим без карамфил, са греяно вино, мариновани гъби и, колкото и да е странно, маринована риба
Какво е толкова „супер мощно“ в нея?
Карамфилът е една от най-древните подправки в света. Тя веднага намери практическо приложение в медицината. Факт е, че в допълнение към антивирусния, противовъзпалителния, имуномодулиращ ефект, той има и изразен аналгетичен ефект.
Аз лично се убедих в това. Веднъж силно си почесах венците, започна възпалението. Пъпката от карамфил не само облекчава болката, но и ускорява заздравяването на раната.
Между другото, карамфиловото масло се използва широко в стоматологията (по-специално в процеса на правене на временни пломби).
Но разбира се, както всичко на този свят, карамфилът има противопоказания и трябва да се запознаете с тях, преди да започнете да се опознавате отблизо.
И така, с чудодейните свойства всичко е ясно – просто вълшебна подправка, а сега да се върнем към готвенето.
Вкусен карамфил
Бързо напред към Франция. Именно тази кулинарна столица на света ни подари букет "Гарни" - пакет от билки и аромати (като целина или праз), вързани заедно с готварски влакна за супи или сосове за добавяне на вкус и аромат.
Свързаният сноп след това се суспендира в утаяващата течност , така че да може лесно да се извади и отстрани в края на готвенето.