Изглежда, че варенето на яйца е едно от най-простите действия и тук не може да има трикове. Това обаче определено не е вярно. Домакините винаги намират начини да подобрят дори най-простите ястия. Може би сами сте забелязали как вашата свекърва или някоя родена в провинцията родственица (приятелка) разклаща добре яйцето, преди да го свари. Нека разберем защо е необходима тази процедура и какви ползи може да осигури!
Наистина няма нужда да разклащате яйцето половин час, но разклащането определено може да помогне. Оказва се, че човек наистина може да види положителните ефекти от това просто действие.
Опитните готвачи вече са се досетили, че разклащането на яйце помага за смесването на жълтъка и белтъка. В резултат на описаната по-горе процедура ципата около жълтъка ще се разруши на места и вътрешността на яйцето ще стане много по-равномерна. Това, разбира се, ще има положителен ефект върху консистенцията на крайния продукт.
Интересен факт: експертите смятат, че подобно разклащане дори отслабва молекулярните връзки на веществата вътре в яйцето. Говори се, че след тази процедура твърдо сварените яйца се белят много по-лесно. Всъщност е трудно човек да повярва, че може да повлияе толкова лесно на молекулярните връзки в протеина. Яйцата обаче определено се белят много по-лесно!
Разклащането на яйцето не само отслабва мембраната около жълтъка, но също така може да „измести“ част от жълтъка от центъра на яйцето. Разбира се, колкото и да се опитвате, жълтъкът на яйцето определено няма да се окаже точно до черупката. Въпреки това, консистенцията на жълтъка в твърдо сварено яйце ще бъде наистина различна и това ще се отрази на вкуса на яйцето!
Друга причина да разклатите яйце преди готвене е да помогнете за обезмасляването на жълтъка и белтъка. Въпреки че варените яйца се считат за диетично ястие, този хранителен продукт може да стане още по-здравословен. За хората, които спазват диета, това е наистина подходящо.
Да не говорим, че бърканите яйца се нагряват много по-равномерно при готвене. Много по-лесно ще можете да сготвите яйце с консистенцията, която сте планирали. Така че наистина има доста предимства в това просто действие!