Защо е необходимо редовно да използваме свинската мас и за какво може да ни послужи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Защо е необходимо редовно да използваме свинската мас и за какво може да ни послужи
15448
Снимков материал: pixabay.com
Защо е необходимо редовно да използваме свинската мас и за какво може да ни послужи

Свинската мас е уникален продукт, който се цени в различните кухни по света. Дълго време се почиташе не само заради ползата и калоричността си, но и за неутралния си вкус и мирис, което позволи успешно да се приложи продукта в готвенето.

И днес редакторите ни ще говорят повече за свинската мас и различните й ползи. В края на краищата, не е чудно, че нашите предци са третирала с нея различни заболявания, вариращи от плешивост и завършващи с алкохолизъм.

приложения на свинската мас

свинска мас

Както всеки друг продукт, свинската мас може да се купи от магазина, но домашният продукт е много по-здравословен и по-вкусен. За да се подготви, вземете обичайната мазнинаа. почистената сланина се нарязва на сравнително големи кубчета и се слага в подходящ съд. Налива се вода - около 0.5 л на 2 кг сланина и се слага на котлона на средна степен.

Сланината трябва да се топи на бавен огън, а вие трябва да разбърквате на всеки 30-40 секунди, за да избегнете загаряния по дъното на съда.

Ако все пак се разсеете и нещо се захване на дъното, долейте съвсем малко вода - колкото да деглазирате и внимавайте повече другия път.

Когато повече от половината сланина е стопена, свалете тенджерата от котлона и отделете получената течност, като е препоръчително да я прецедите през фино сито, покрито с тензух.

Време е отново да прецедите разтопената мас и да я налеете в сухи стъклени буркани. Затворете плътно и оставете свинската мас да се охлади и втвърди. Най-добре е след това да я съхранявате в хладилник.

приложения на свинската мас

Свинската мас се използва за пържене на месо или зеленчуци. И свинска мас може да се използва като закуска - просто я разпръснете върху парче черен хляб и посолете. Можете също да добавите чесън, пипер, билки или други подправки.

Струва си да отбележим ползите за здравето от нея. Въпреки факта, че в процеса на топлинна обработка на мазнините, някои от неговите полезни елементи се губят, тук остават витамини В4 и Е, както и селен. В допълнение, при прасета, които растат на пасища или често ходят на слънце, имаше огромно количество витамин D в мазнините (повече само в черния дроб на треска).

приложения на свинската мас

B4 (холин) помага за установяване на метаболизма на мазнините и протеините в организма, благоприятно влияе върху работата на сърцето, предотвратява появата на кръвни съсиреци, лекува черния дроб. Витамин Е укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвосъсирването и регенерацията на тъканите.

От незапомнени времена свинската мас се използва като лекарство : ако ви болят ставите, лекува екзема, настинки и други заболявания.

При плешивост проблемните области на кожата просто се намазват със свинска мас, след което се измиват с топла вода. Процедурата се повтаря няколко пъти. С течение на времето косата наистина започна да расте и дори да се сгъстява

В случай на болка в ставите,може да ги мажете преди лягане

приложения на свинската мас

В козметологията, свинската мас се използва за почистване на лицето, премахване на възпалението, укрепване на косата. Витамин D забавя стареенето на кожата, служи като пилинг и бори сухотата, прави кожата мека и кадифена. Витамин В4 подобрява регенерацията на клетките, прави кожата еластична. Витамин Е изглажда кожата. Селенът предотвратява акне.

Например, за лечение на напукана и люспеста кожа , можете да се мажете със свинска мас без добавяне на други компоненти. Просто разтривайте маста в кожата за 7-10 минути. Основното нещо е внимателно да се борави с кожата около очите - след това се нанасят леки движения за потупване. След това отстранете останалата част от продукта с хартиена салфетка. За да затвърдите ефекта, можете да нанесете овлажнител.

приложения на свинската мас

Нашите прабаби, когато пържиха картофите и кюфтетата само с животински мазнини и страдаха много по-малко от сърдечносъдови заболявания. А днес, когато използваме възхвалените растителни масла , такива проблеми засягат почти всекиа. 

Животинските мазнини връщат старите си позиции, което не е изненадващо, като се има предвид тяхната необходимост за тялото. В допълнение, домашно приготвена свинска мас е много лесна да се направи, най-важното е да се вземат висококачествени суровини за това .

Все пак, лекарите не препоръчват да консумират мазнини хората, които имат проблеми с производството на жлъчка, необходими за храносмилането на мастни храни . Но в разумни количества този продукт определено заслужава да бъде във всяка кухня. Как мислите?

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft