Много хора избягват консумацията на масло ,защото смятат, че то е изключително вредно. Не казваме, че е най-полезната храна, но днес ще ви кажем 4 причини защо да не го изключвате изцяло от менюто си.
1.
Хората ядат масло от хиляди години. То е направено само от две съставки – каймак и понякога сол. Каймакът се бие в големи каци, докато се сгъсти.
2. Маргарините не са по-здравословни
Много маргарини все още се произвеждат с частично хидрогенирани растителни масла - известни още като транс мазнини. Те се създават в промишлен процес, при който водород се добавя в течно масло, за да може при стайна температура да се втвърди и да имитира структурата на масло. Учените са открили, че транс мазнините са по-вредни за сърцето си, отколкото наситените мазнини.
3. Маслото също така съдържа витамини и минерали
Не твърдим, че маслото е най-добрият източник на хранителни вещества, но също така не е лишено от витамини и минерали. То съдържа някои естествени мастноразтворими витамини - A, D, E и K. Половин супена лъжица масло осигурява 10% от препоръчителната дневна доза от витамин А за мъжете и съответно 11% за жените на възраст 19-50. Маслото съдържа също малко количество калий, йод и калций.
4. Истинският враг е захарта
Все по-популярни стават продуктите с "ниско съдържание на мазнини" или "без мазнини", където наситените мазнини са заменени с добавена захар. Фруктозата в захарта е свързана с повишаване на теглото – най-вероятно защото повишава нивата на инсулина и насърчава складирането на мазнини. Някои експерти дори смятат, че хората могат да развият "пристрастеност" към захарта, което предизвиква преяждане. При направенопроучване разделили три групи, като всяка от тях трябвало да приема по 1000 калории на ден от различни храни. Първата група приемала 90% от техните калории от мазнини, другата от протеини, а третата от въглехидрати. Групата, която ядяла мазнини, отслабнала най-много, докато тези, които консумирали въглехидрати, даже напълнели.