Ползите от всяка зърнена култура за тялото трудно могат да бъдат подценени. Те ни помагат за по- добро храносмилане, да отслабнем при диети и да водим здравословен начин на живот . Високото съдържание на фибри, витамини и минерали ги прави незаменими в диетата на всеки човек.
Днес ще ви разкажем защо булгурът е полезен и как влияе върху работата на много органи и системи в нашето тяло. Повярвайте ми, след като прочетете веднага ще искате да хапнете поне лъжица!
Ползите от булгура
Булгурът се счита за една от най-хранителните зърнени култури, но има и много свойства, които са полезни за организма. Това се дължи на специалния му химичен състав: наличието на всички витамини от група В, огромно количество фибри, калций, магнезий, желязо и дори фосфор.
Булгурът помага за подобряване на здравината на костите - проблеми, известен на всеки човек с годините. Също така, кашата съдържа огромно количество протеин , благодарение на което можете да възстановите и изградите мускулна тъкан.
В допълнение, булгурът е полезен за сърдечно-съдовата система, тъй като съдържа много фибри и витамин В6. Това ви позволява да контролирате и предотвратявате развитието на заболявания. А наличието на желязо ще бъде отлично профилактично средство срещу анемия.
Булгурът също има много ползи за храносмилателната система: почиства организма от токсини , ефективно се бори с всички нарушения в червата, предотвратява появата на подуване и насърчава образуването и растежа на полезни бактерии.
Една от важните функции на булгурът е да намалява риска от камъни в жлъчката. Тази функция е възможна поради високото съдържание на едни и същи фибри, което насърчава активното храносмилане и намалява количеството на секретираната жлъчка.
Тази зърнена култура дори се използва за приготвяне на домашни маски и ексфолианти за лице. Микроелементите в състава му добре освежават кожата и допринасят за подмладяването й.
Дори въпреки съдържанието на калории, булгурът се препоръчва за тези, които са на диета : той перфектно подхранва и засища глада за дълго време. Основното е да се гарантира, че порциите са умерени.
Как да изберем и съхраним булгур
Тъй като производството на булгур пада главно върху Турция, струва си да изоставим стоките, маркирани с други производители. Също така, когато избирате овесена каша, обърнете внимание на целостта на опаковката : най-добре е, ако тя също е прозрачна,за да може да прецените състоянието на булгурът и да определите цвета му. Обърнете внимание, зърната да не са слепнали.
За да го съхранявате, както всяка друга зърнена култура, най-добре е да е в стъклен буркан със затворен капак: това ще избегне появата на насекоми и значително ще удължи срока на годност.
Нищо чудно, че източните народи са известни със столетниците и доброто си здраве: храната им се състои от здравословни зърнени храни , зеленчуци и плодове. Трябва да вземем такъв опит и да го използваме активно в живота си. Бъдете здрави!