Аронията е храст с дребни черни плодове. На пръв поглед би могъл да ви заприлича на касис или мечо грозде.
Медицинските проучвания разкриват изключителни резултати при консумация на арония при сърдечносъдови проблеми и по-бърз възстановителен процес след инфаркт и инсулт, при диабет, при бъбречни възпаления, при проблеми с уринарния тракт и при проблеми с щитовидната жлеза.
Изключително богата на витамини, йод, фосфор, калий, магнезий, желязо и най-вече витамин Р, приемът на арония спомага за предотвратяване на кръвоизливи, укрепването на съединителната тъкан, нормализирането на кръвното налягане, синтеза на полезен холестерол HDL.
Помага още като мощен имуно стимулант, за профилактика при простуди, грип, вирусни и бактериални инфекции. Подпомага мозъчната дейност като стимулира паметта и концентрацията. Може да се приема от деца, възрастни, бременни и хора, които се подлагат на диети или специални режими на хранене.
Към всичко изброено добавяме и не на последно място, че аронията има противоалергичен ефект. Тъй като аронията е извънредно наситена с полезни вещества, е важно да се приема в малки количества. Ето как да я добавите в менюто си без да прекалявате:
Бутилираният натурален сок от арония обикновено е без добавена захар, тъй като в самото растение се съдържат естествено подсладители като сорбитол. Търсете сок, който е студено пресован без допълнителни добавки. Въпреки че сокът е доста приятен на вкус, трябва да се пие между една чаена и една-две супени лъжици на ден. При хора с ниско кръвно, желателно е приемът да става постепенно и на малки дози. Ако пък имате проблеми с уринарния тракт и бъбреците, премайте сокът с достатъчно количество вода, за да може да изхвърлите бактериите и да прочистите организма.
Това е вид слабо алкохолно вино. Една малка чашка на ден, не повече от 100 – 150 мл е напълно достатъчна за профилактика и повишаване на имунната система.
Оцетът от арония е страхотна и доста интересна добавка към различни видове салати. Една чаена лъжичка примесена с мед или плодов сок е страхотно допълнение към дресинги и ястия. Горещо го препоръчваме към зелени салати.
Може да се добави към чай при запарване, да се ползва за различни видове смутита или просто като добавка към кисело мляко. Една чаена лъжичка е достатъчна за профилактика, като в студените месеци или при променливо време дозата може да се увеличи до една супена лъжица. Така ще се предпазите от простудни заболявания.