Изварата е една от най-древните млечно-кисели храни , използвани от човека. Съдържа всичко необходимо за организма - протеини, незаменими аминокиселини, витамини, млечни мазнини .
Получава се от вторичните продукти на млекопреработването - обезмаслено мляко , мътеница и суроватка. На пазара се предлага солена и обезсолена извара . Съдържанието на белтъчини/мазнини/въглехидрати в двете й разновидности е: полумаслена- 16,2/3,7/3,7 обезмаслена – 14,1/0,5/3,8.
Тя е най-добрият източник на белтъчини , който може да се намери (ако не смятаме яйчните белтъци) и не съдържа почти никакви мазнини. Белтъчините й се състоят от незаменими сяра-съдържащи аминокиселини - метионин, цистини, които са доказани хепатопротектори. Затова наричат изварата „медицинската сестра на черния дроб”. Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция. Това подпомага доброто им преработване в стомаха и тънките черва и организмът ги усвоява в много висока степен.
Метионинът и холинът предпазват от развитие на атеросклероза , а минералите, които се съдържат в изварата, участват в образуването на костите, хемоглобина и поддържат в добро състояние нервната система.
Редуциращата холестерола диета задължително включва извара заради ниската й калоричност и много ниското съдържание на холестерин .Обезмаслената извара осигурява усвояването на калция и фосфора от костите в нужните пропорции.
Диетата с извара се препоръчва при лечението на хепатит, подпомага функциите на черния дроб и укрепва целия организъм.
За бебетата изварата е източник на белтъчини и калций . Комбинацията с праскови и кайсии е подходяща за дейността на червата и развитието на костната система .