Приготвянето на зелеви сърми не е най-лесният процес, но вкусният резултат определено си заслужава всички усилия. За съжаление, това ястие не винаги се оказва успешно. Това се дължи на редица често срещани грешки , една от които дори и най-опитната домакиня е допускала поне веднъж. Така че защо не стават сарми и как да го поправим ?
Ако искате да направите това ястие със зеле невероятно вкусно и апетитно, трябва да обърнете внимание на 5 основни правила . Като се придържате към тях, вие ще сервирате ароматни и спретнати любимци , при вида на които веднага ще започне да се натрупва слюнка.
Пет причини да не се получават сарми
Приготвяне на зеле
Както знаете, каймата и ориза не могат да се увиват в сурови листа. Струва си да приготвите зелеви рула от добре сварено зеле . За да направите това, първо отстранете горните листа и направете разрези около стъблото. Сварете главата зеле във вряща вода за няколко минути. След това извадете зелето и махнете 2-3 листа. След това го поставете отново във вряща вода, варете още 2 минути и продължете да отстранявате листата. Продължете да правите същите стъпки, докато не премахнете всички листа. След това остава само да отрежете дебелата сърцевина, разположена в средата, и можете да продължите към следващия етап.
Избор на кайма
Приготвянето на зелеви сърми от постно месо не е най-добрата идея. Добавяйки пилешка или телешка кайма към плънката за зелеви рула, рискувате да получите прекалено сухо ястие. Най-добре е да използвате свинско месо. В противен случай ще трябва да добавите предварително усукана свинска мас към пилешкото и телешкото месо . Само тогава сармичките ще излязат сочни.
Готвене на ориз
Не трябва да накисвате ориз, още по-малко да приемате сурова зърнена култура за пълнене. В крайна сметка тогава ястието ще се окаже сухо. Зърното ще изтегли влагата от месото, а боровинките няма да се считат за сполучливи. Към каймата трябва да се добави вече охладен ориз, доведен до полуготовност . Първо го сварете и след това го смесете с месото.
Добавяне на зеленчуци
Не всички домакини използват моркови и лук, когато приготвят зелеви рула. Но трябва да се отбележи, че с такава добавка пълнежът се оказва по-сочен и по-приятен на вкус. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Запържват се леко в загрят тиган с масло , след което се добавят към ориза с каймата. Ако не сте фен на печенето, използвайте пресни билки. Накълцайте магданоза и го добавете към плънката.
Приготвяне на сос
Обичайно е да се задушават зелеви сармички в доматен сос. Това е най-често срещаният вариант и се счита за класически. Но някои домакини подготвят сос от заквасена сметана , чието добавяне превръща зелевите рула в истински шедьовър. Рецептата му е невероятно проста. Разредете заквасената сметана с вода или месен бульон. Прекарайте чесъна през преса. Добавете го и смления черен пипер към сместа със заквасената сметана. Всичко се разбърква добре. Пълнените зелеви рула, приготвени в такъв сос от заквасена сметана, излизат страхотно нежни и сочни.
Като се придържате към всички тези правила, ще получите фантастично вкусно ястие, което ще бъде пометено от масата за нула време. Просто трябва да запомните правилната подготовка и избора на основните съставки. Вземете предвид тези нюанси - и вашите вкусни зелеви рула няма да имат равни. Ние даваме гаранция!