Защо киселото зеле стана лигаво и се развали? Ето къде сте сбъркали:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Защо киселото зеле стана лигаво и се развали? Ето къде сте сбъркали:
38001
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Защо киселото зеле стана лигаво и се развали? Ето къде сте сбъркали:

Сигурно няма човек, който да не обича кисело зеле. Дали на туршийка, дали готвено с месце или пък на вкусни зелеви сармички.

Киселото зеле е една от най-често приготвяните зимнини у нас. Освен, че е вкусно, то носи и редица ползи на организма ни. Знаете, че зелето преминава през различни етапи на ферментация, докато не стане напълно готово и точно толкова кисело и хрупкаво, колкото го предпочитаме. Докато зелето ферментира, се образуват най-различни вещества, които са атакувани от бактерии. Соленият разтвор обаче не позволява на веществата да ни навредят.

Ако обаче, поради някаква причина, зелето изплува на повърхността и не е покрито от този разтвор, тогава може да се стигне до разваляне на зеленчука. В резултат киселото зеле става лигаво, меко и се покрива с характерна слуз. Това е в резултат на контакта на микроорганизмите с въздуха.

развалено кисело зеле

Ето още няколко причини за меко и лигаво кисело зеле :

  • висока температура в помещението, където се съхраняват съдовете със зелето
  • използване на захар по време на приготвянето
  • използване на йодирана сол вместо обикновена сол
  • зелето съдържа много вредни добавки - нитрати, фосфати и други химикали
  • неподходящ съд за съхранение - никога не приготвяйте кисело зеле в пластмасов или метален съд - могат да се отделят вредни вещества при контакта с тези материали, както и зелето да придобие характерен аромат. Предпочитайте съдове от естествени материали - бъчви, бурета, стъклени буркани...
  • избор на неподходящ сорт зеле - за подквасване се използват предимно късни сортове зеле

Друга често допускана грешка, която води до разваляне на киселото зеле , е недостатъчното количество сол, което сме прибавили към зелето.

сол кисело зеле

Вероятно знаете, че на един литър вода е препоръчително да се добавят около 40 грама сол. Ако не се спазят тези пропорции, не е изключено да се стигне до развитието на вредни микроорганизми, които в последствие да причинят развалянето на зелето.

Всеки един, стига да има желание и малко свободно време, може да се заеме с направата на кисело зеле в домашни условия. Не е сложно да си го приготвите. Единственото, както казахме и по-рано, е да се придържате към точните пропорции сол и вода, така че накрая да не сте неприятно изненадани.

Важно е също да се спазва и правилна стерилност, така че продуктът в бидона да не се развали. Ако бъдете стриктни, добрите резултати ще са гарантирани и няма да ви се налага да изхвърляте зимнината.

Ето, че вече знаете каква е причината киселото зеле да се разваля. Опитайте да избегнете тези грешки и никога няма да станете свидетели на подобно явление!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft