В готвенето има правила, които всички смятаме за даденост - като например да угасим задължително содата в оцет , преди да я добавим към печивата. Оказва се, обаче, че човек се учи цял живот и много от техниките, които смятаме за даденост, всъщност са грешни.
7-те най-чести кулинарни грешки
1. Поставяме доматите заедно с другите зеленчуци
Факт е, че доматите съдържат киселина, която "забавя" приготвянето на останалите зеленчуци. Затова първо задушете лука, морковите, чушката, а доматите добавете в края на задушаването.
2. Плакнем макароните
Нишестето остава на повърхността на сварените макарони, което допринася за усвояването на доматения сос, а това е важна подробност при приготвянето на паста. И не забравяйте: висококачествени макаронени изделия, направени от твърда пшеница, не залепват и не се разваряват, затова обръщайте внимание на състава, преди да купите в магазина.
3. Солим бульона в началото на готвене
Представете си, че посолите бульона в началото на варенето. След това той се готви дълго и постепенно се изпарява: течността става по-малко, а количеството сол не намалява, следователно супата ще се получи пресолена.
4. Правим картофено пюре с блендер (пасатор)
Бъркалката на блендера ще превърне варените картофи в същински ластик! Много по-разумно е да използвате специална преса, вилица или уреда с дупки за пюре.
5. Слагаме много плънка на пицата
Голямото количество плънка пречи на изпичането на тестото. А и огромната плънка прави яденето на пица неудобно: продуктите от време на време изпадат.
6. Режем лука предварително
Ситно нарязаният лук започва да придобива горчив вкус след 7-10 минути, затова трябва да го нарежете точно преди да го сложите в чинията.
7. Гасите содата с оцет
При гасене на сода с оцет, по-голямата част от въглеродния диоксид, необходим за надигането на тестото, изчезва. Съветваме ви да опитате друг начин да използвате сода при печенето: изсипете в две чаши по 3-4 супени лъжици вода, в едната разредете содата, а лимоновия сок или лимонената киселина - във втората. След това добавете съдържанието на чашите към тестото.