Загряването на мляко в микровълновата може да бъде отлична алтернатива на приготвянето на напитката на котлона, но за ваша собствена безопасност трябва да спазвате няколко условия.
Има няколко потенциални проблема, с които е най-вероятно да се сблъскате, когато затопляте мляко в микровълновата. Един от тях е, че млякото на дъното може да загори, а другият предполага появата на неприятен слой на повърхността на млякото. И въпреки че пиенето на леко прегоряло мляко няма да навреди сериозно на тялото, честно казано, няма да вкусите най-приятната напитка. Можете също така да оставите загорелия слой в млякото, но имайте предвид, че това значително ще промени консистенцията му.
Ако говорим за хранителната стойност на млякото, учените казват, че след нагряване в микровълнова фурна млякото не губи полезните си свойства. Друг аргумент срещу използването на микровълнова фурна обаче е липсата на възможност за контрол на температурата. Прегрятото мляко може да е твърде горещо за пиене и дори да причини изгаряния на устата ви.
Как да претопляме млякото правилно
Първо, трябва да изберете контейнер за мляко, който е подходящ за нагряване в микровълнова печка. Не забравяйте да оставите разстояние от около 3 сантиметра между ръба на чашата и линията на млякото, за да избегнете случайно преливане (кипене) - освен това, намазването на ръбовете на съда с растително масло може да помогне за това.
След това поставете съда с мляко в микровълновата и загрейте за 15 секунди. След това извадете млякото и разбъркайте добре, за да не залепне на дъното. Поставете съда обратно във фурната и продължете да нагрявате на интервали от 15 секунди, след което извадете отново млякото и разбъркайте. Веднага щом се види пара, издигаща се от чашата, микровълновата фурна трябва да се изключи.
Загряването на приблизително 250 ml мляко в микровълнова фурна обикновено отнема общо 45 до 60 секунди.