За повечето хора, това е една от любимите закуски, която е вкусна, сравнително евтина и лесно достъпна. Въпреки това, ако някога сте се питали какво прави чипсът за тялото и здравето ни? След това със сигурност ще избягвате от него.
Противно на общото мнение, не всеки чипс е направен от картофи . Така например, някои видове чипс всъщност са смес от пшеница, ориз, царевица и люспи от картофи. Както обяснява др. Джоузеф Меркола, сместа от посочените съставки е изцедена и след това се нарязва на оформени листенца приличащи на истински чипс, се пекат в много олио, изсушават се и накрая се пръскат с различни вкусове на прах.
Д-р Меркола предупреждава, че след тази процедура (печене на чипс на високи температури), действително се създава вреден канцерогенно вторичен продукт, който се нарича акриламид.Това е вреден и потенциално невротоксичен съединение възниква, когато храни, богати на въглехидрати, като чипс и пържени картофи се пекат на висока температура над 100 градуса по Целзий. Когато се приключи с печенето, повърхността на храните получава жълта или кафява боя, а точно това е знак, че е създаден акриламид, пише на сайта drmercola.com.
Чипсът обикновено съдържа голямо количество мазнини и калории, което може да увеличи риска от затлъстяване. Около 30 грама чипс, което е приблизително 15 до 20 листа чипс съдържат около 10 грама мазнини и 154 калории. Проучването от 2011 г., публикувано в списание The New England Journal of Medicinе открило, че ежедневната консумация от 30 грама чипс води до средно увеличение на масата за средно до 1 килограм в продължение на четири години.
Както подчертават учените, връзката между чипса и затлъстяването е по-силна от връзката между затлъстяването и всеки друг хранителен продукт, включително и месни продукти и засладените напитки. Освен това, излишни килограми се свързва с повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и някои форми на рак, пише healthyeating.sfgate.com.