Отдавна знам защо трябва да накисвам ядките и използвам този трик редовно. Семената и ядките са неразделна част от диетата ми. Затова всяка вечер измервам броя ядки, които ми трябват за утре, и ги пълня с филтрирана вода. Наскоро научих, че течността трябва да бъде не само чиста, но и осолена. За какво е необходимо, ще разберем в днешната статия.
ЗАЩО трябва да НАКИсваТЕ ЯДКИте
Ядките, семената, бобовите растения и пълнозърнестите храни съдържат фитинова киселина. Това специално вещество действа като защитен механизъм в растенията. То не само не носи никаква полза, но и я лишава от всички микроелементи, които се съдържат в продуктите.
Фитиновата киселина се свързва с желязо, магнезий, цинк, калций и други елементи. Поради това, попадайки в човешкото тяло, те просто не се усвояват в необходимата степен. Трябва да разберете, че ние вече не усвояваме 100% от това, което потенциално получаваме с храната. Заслужава ли си да се лишавате още повече от всички онези ползи, които са в ядките?
Човешкото тяло е в състояние да се бори с фитиновата киселина. Ние обаче можем да се справим само с малки дози от това вещество (около 100-300 mg). За сравнение, шепа бадеми съдържат приблизително 1300 mg добре познат антинутриент. Очевидно ние просто не сме в състояние да издържим на това вещество сами.
Освен това ядките съдържат инхибитори, които деактивират храносмилателните ензими. Това прави храната много по-трудна за смилане. В резултат на това много често хората усещат тежест в стомаха, след като изядат определено количество ядки.
Никога обаче не съм срещал подобен проблем. Това е така, защото просто накисвам ядките преди ядене. По време на този процес в ядките се отделя фитаза. Това е специален ензим, който понижава съдържанието на фитинова киселина.
Как да накиснете ядки
Нашите предци са знаели как да обработват ядки. В древни времена ядките първо се накисват, след това се сушат на слънце и едва след това се ядат в смляна форма. След това се прави в подсолена вода. Но повечето съвременни изследователи са съгласни, че добавянето на сол към водата като цяло не е необходимо.
Ако все пак искате да спазвате традицията, използвайте морска или хималайска сол за накисване. Съсредоточете се върху следните пропорции: за 100 г ядки ви трябва 200 мл вода и 1 ч.л. сол. Най-добре е да накиснете ядките в стъкло, а не в пластмаса. В този случай водата трябва да е гореща.
Времето за накисване зависи от вида на ядките. Например, орехи, кедрови ядки, пекани и лешници трябва да се държат във вода поне 8 часа. А кашуто ще е достатъчно за 6 часа. Между другото, тази ядка много често се използва в готвенето за приготвяне на зеленчукови десерти или сосове. За да се получи желаната консистенция, кашуто трябва да се накисне. Тогава ядката става мека и гъвкава.
Освен това накисването придава на ядките още по- впечатлващ вкус. Става по-интензивен. Смята се, че ненакиснати ядки, независимо дали са сурови или печени, са в латентно състояние. И само след накисване се събуждат.
Личен опит
Всеки ден накисвам ядките си. Преди лягане отмервам 40-50 г различни ядки и ги заливам с вода. Не изчислявам броя на часовете за определена ядка, а просто ги държа във вода цяла нощ.
На сутринта ядките трябва да се изплакнат под течаща вода и да се изсушат с хартиена кърпа. Никога не пържа ядки след накисване, защото не виждам смисъл. Но ако желаете, това може да се направи както в тиган, така и във фурната.
Ако правите домашно мляко на растителна основа , трябва предварително да накиснете ядките. Случва се да няма време за това. В този случай си струва да накиснете ядките във вряла вода поне за няколко часа.
Сега знаете защо накисването на ядки и какво дава това. Разбира се, от вас зависи да решите дали да отделите времето си за това. Въпреки това силно препоръчвам да използвате този трик и да помогнете на тялото си да получи възможно най-много хранителни вещества от този продукт!