Палачинките са едно от най-популярните лакомства. Ястието е особено актуално по време на Масленица. Понякога се случва деликатесът да се окаже гумен и твърде твърд. Всъщност има причини за такъв кулинарен провал.
Защо палачинките са "гумени"?
Качеството на храната зависи от много фактори. Особено важно е да следвате рецептата, ако в крайна сметка не получите ястие, което никой не харесва.
Причини:
- забравихте да добавите бакпулвер (сода или друг) или има много малко от него в тестото;
- качеството на брашното не е най-доброто. Плътността и мекотата зависят от тази съставка;
- бяха добавени твърде много яйца. Не прекалявайте, защото протеинът може да свърши своята "мръсна" работа. Яйцата не са нищо повече от свързващ елемент;
- тестото е твърде гъсто, което се отразява негативно на качеството на лакомството. В резултат на това се образува златиста коричка, а вътре остава полуизпечена;
- Не забравяйте да използвате масло. Ако не сте го добавили, тогава "гуменият" деликатес е осигурен. Но и вие не можете да прекалявате. Обикновено тази съставка се добавя към самото тесто или се намазва с тиган;
нарушение на рецептата. Много готвачи проверяват рецептата, преди да я изложат на обществен показ или да я препоръчат на някого, като я поставят в готварска книга. Така че не го нарушавайте.
Опитните готвачи препоръчват да добавите кисело мляко към тестото вместо обичайното мляко. Факт е, че го разхлабва добре, в резултат на което деликатесът става по-вкусен и по-великолепен и няма „гуменост“.
Рецепта за палачинки, които няма да са гумени
Струва си да опитате интересна рецепта и да почерпите семейството с вкусно лакомство.
Палачинки с мляко
Съставки:
- пшенично брашно от най-висок клас - около 300 грама;
- мляко - около 0,75 мл;
- сол - по ваш вкус;
- 1 или 2 яйца;
- една трета от чаша растително масло или може да се замени с масло;
- половин чаена лъжичка сода;
- захар - по ваш вкус, но може и без нея.
Приготвяне:
- първо разбиват яйцата в удобна купа, след това добавят сол и сода и разбиват добре с миксер, вилица или бъркалка;
- добавете млечния продукт в количество от 1 чаша и разбийте отново;
- важно е предварително да пресеете брашното и след това да го изпратите към яйчената маса. Това се прави внимателно, за да не се получат бучки, разбъркайте;
- Налейте останалото мляко заедно с маслото и разбъркайте. Ако говорим за кремообразен, тогава първо трябва да се разтопи на водна баня, но да не се доведе до кипене;
- оставете за половин час, за да се влеят;
- смесете масата и изпечете деликатес от двете страни до златисто кафяво.
Ястието се сервира горещо със сладко, заквасена сметана или сладко. Ако не е добавена захар, тогава деликатесът може да бъде пълнен с яйца и лук, например, или кайма.