Всички знаем, че на Задушница се раздава (подава) жито и се прелива с вино, но замисляли ли сте се защо точно пшеница и вино? Както се оказва, това съвсем не е случайно, а обяснението откриваме при свещениците от храма "Св.Николай Мирликийски Чудотворец".
"Житното зърно "няма да оживее, ако [първо] не умре" (1Кор. 15:36), затова вареното църковно жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие (Иоан 15:4).
Освен близките ни, дошли да почетат и да се помолят за близките ни, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.
Вярваме, че и вие спазвате тази традиция и почитате починалите си близки. Затова днес решихме да ви разкрием всички тънкости около приготвянето на варено жито за помен - ето как да го приготвим правилно:
Как се приготвя жито за помен
Приготвянето му не е никак трудно и за него са ви необходими:
половин килограм грухана пшеница
настърганата кора на един лимон
1 чаена чаша захар (по-възможност фина или пудра)
1 чаена чаша смлени орехови ядки
щипка сол
2 супени лъжици галета
1 чаена лъжичка канела за аромат (можете да я пропуснете или да замените по желание с ванилия или друга ароматна подправка)
Приготвяне:
Изчистете и измийте добре житото, след което ги залейте с вода, за да го покрие. Добавете солта и варете на слаб огън, докато водата не изври напълно. От време на време разбърквайте. Щом водата изври, е нужно да завиете плътно тенджерата с житото с плътно парче плат (най-добре одеяло) и да я оставите за около 2-3 часа. Когато те минат, изсипете житото върху голяма памучна кърпа, разстелете го на тънко и го оставете за още един час. Така тъканта ще попие излишната влага и житото няма да се разкашква. Ако пък го обичате по-сочно, може да пропуснете разстилането върху кърпата.