Консумирането на голямо количество бобови храни може да предотврати развитието на метаболитен синдром . Метаболитният синдром е съвкупност от физиологични смущения, характеризиращ се с увеличен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания .
Изследването показва, че пациентите с метаболитен синдром консумират бобови храни средно 1,4 пъти на седмица, докато за контролната група този показател е 2,3.
В проучването участват 80 мъже и жени с метаболитен синдром и 160 здрави доброволци.
Проведеният анализ на резултатите показва, че мъжете и жените с най-висок прием на бобови храни имат по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и холестерол в сравнение с тези с най-нисък прием. След отчитане на различията в начина на живот и хранителните навици се установява, че хората с най-висок прием на бобови храни имат 75% по-нисък шанс да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром в сравнение с тези най-нисък прием. Тази прогноза важи дори и след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е отношението на теглото на човек (в килограми) към ръста му (в метри), повдигнат на квадрат. Използва се като показател за определяне до колко здравословно е теглото при даден човек .
Изследователите достигат до извода, че високият прием на бобови храни е обратнопропорционален на риска от възникване на метаболитен синдром или отделни негови симптоми.
Изследването не показва, кои точно съставки на бобовите храни са отговорни за понижения риск. Други проучвания обаче показват, че това може да са влакнините, съдържащи се в семената на бобовите растения.