Трудно е да се повярва, че една вкусна и здравословна салата от пресни краставици и домати може да се превърне в опасно ястие, но се оказва, че е възможно.
Внимание
Статията е само с информационна цел и не представлява препоръка.
В интернет можете да намерите много статии, в които авторите, цитирайки мненията на диетолози, твърдят, че смесването на краставици и домати може да бъде вредно. Факт е, че тези зеленчуци се считат за антагонисти:
Киселини и основи : Доматите са богати на киселини, докато краставиците са алкални.
Витамин С : Доматите съдържат витамин С, а краставиците съдържат ензима аскорбиназа, който разгражда витамин С, превръщайки доматите в безполезни фибри.
Храносмилане : Краставиците и доматите се усвояват и усвояват от тялото по различен начин. Краставиците изискват определени ензими, докато доматите изискват други. Тялото не може да произвежда двата вида ензими едновременно, така че докато краставиците се усвояват, доматите започват да ферментират, причинявайки подуване и газове.
Трудно е да не се смееш, когато четеш такива „научни“ аргументи. Очевидно е, че авторите на тези твърдения не са запознати с основите на физиологията и биохимията.
Развенчаване на митовете
Смилане на зеленчуци : Нито краставиците, нито доматите се нуждаят от киселина за смилане. В стомаха се разграждат само протеини и растителни въглехидрати. Доматите съдържат минимално количество протеини, а краставиците – още по-малко. За да се храносмилат, те се нуждаят от алкалната среда на тънките черва и ензимите, произвеждани от панкреаса. Подуване и образуване на газове от „ферментирали“ зеленчуци се появяват поради изместване на pH на тънките черва към киселата страна и липса на храносмилателни ензими.
Производство на ензими : Тялото произвежда ензими за разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати, без да прави разлика кои продукти влизат в червата. Идеята за „отделно“ производство на ензими за краставици и домати не издържа на критика.
Витамин C : Наричането на доматите ценен източник на витамин C и обвиняването на краставиците за унищожаването на този витамин е преувеличено. Доматите съдържат 20 мг витамин С, а краставиците – 14 мг. Аскорбиназата присъства във всички зеленчуци и плодове; нейното количество и активност зависят от срока на годност на продукта. Нарязването на домата вече намалява количеството на витамин С, дори и без добавяне на краставици.
Образуване на сол : Доматите, въпреки че имат киселинно pH, се считат за алкални поради ниската им концентрация на киселина. При смесване на алкални краставици и домати не се образуват опасни соли.
Полезни свойства на салата от краставици и домати
Доматите съдържат:
Витамини от група В, необходими за синтеза на протеини, регенерация на тъканите, укрепване на имунната система и поддържане на хормоналния баланс.
Флавоноидът нарингенин предпазва тялото от оксидативен стрес и повишава секрецията на инсулин.
Бета-каротин и ликопен, които предпазват клетките от злокачествено израждане.
Краставиците съдържат:
Лесно усвоими калий и магнезий, необходими за поддържане на водно-солевия баланс, укрепване на кръвоносните съдове, предаване на нервни импулси и синтез на костна тъкан.
Витамин РР, който регулира метаболизма на мазнините и защитава кръвоносните съдове и сърцето, намалявайки нивото на "лошия" холестерол.
Разбира се, за някой може да е по-здравословно да яде тези зеленчуци отделно, но това зависи от индивидуалните характеристики на тялото, а не от измислени митове за опасностите от салата от краставици и домати.