Преди няколко години ходих на лов. Беше интересно и наситено приключение.
Докато бях при баба му, тя често сервираше дивеч (зайце, патици) на масата. Бях изумен от деликатния вкус на месото. Беше сочно и меко. Аз също често приготвях дивеч, но никога не ми се получаваше толкова вкусно, а бабата на моя приятел сервираше месо, което просто се топеше в устата ми. Разбира се, помолих я за рецептата. Баба м каза, че следващия път, когато готви, непременно ще разкрие тайната си.
На следващия ден тя ме повика в кухнята. На масата имаше див заек, готов за готвене. Баба го сложи в тенджера, наля вода в нея и след това сложи празен буркан вътре. Бях много изненадан и започнах да задавам въпроси. Баба ми каза да гледам и скоро ще видя всичко сам.
Минаха около двайсетина минути и се чу характерен звук. Бурканът започна да чука по дъното на тенджерата. Баба се приближи, обра пяната и намали котлона. Звукът спря.
Баба каза, че това е нейната тайна да приготвя вкусен дивеч. За да е сочно месото не трябва да се готви във вряща вода, а на умерена температура. След това ще остане меко. Ако го варите във вряща вода, той ще стане сухо и следователно твърдо. Освен това всички полезни вещества от бульона ще се изварят. Стъклото служи като регулатор на температурата.
Принцип на действие
Когато водата заври, се чува тракане. Това сигнализира, че трябва да намалите топлината. Когато огънят се регулира, тракащият звук ще изчезне. Благодарение на тази тайна можете да постигнете идеалната температура за готвене на месо. Следователно ще се окаже сочно. Също така, този препарат произвежда бульон без излишна мазнина и мътност, който запазва максимума на хранителните вещества.