Във всяка къща в кухнята има буркан с пъпки карамфил. Знаем ли, че тази подправка е включена в билковата фармакопея на Великобритания? Знаем ли, че ароматният карамфил е част от добре познатата противопаразитна хранителна добавка? Може би да погледнете буркана с подправка по нов начин и да се възползвате от полезните свойства на карамфила?
Необичайните на вид пъпки карамфил са известни не само с парещия си вкус и пикантен аромат, но и с лечебния си ефект. Тази подправка отдавна се използва в рецептите на традиционната медицина за профилактика и дори лечение на някои заболявания. И така, в тази статия прочетохме за уникалните лечебни свойства на неотворените пъпки на карамфиловото дърво Syzygium.
Химическият състав на ароматния карамфил
Само една пъпка, а какво разнообразие от полезни вещества! Химическият състав на карамфила е необичайно голям. Полезните му свойства се обясняват с високото съдържание на витамини, минерали и, разбира се, етерично масло.
Витамини от пъпките на карамфил: провитамин А (бета-каротин), витамини от група В (В1, В2, В3 или РР, В4, В6, В9), витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (токоферол) и витамин К (филохинон). Карамфилът съдържа полезни минерали: калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк.
Съдържа значително количество Омега-3 и Омега-6 полиненаситени мастни киселини. 20% от една пъпка е етерично масло, съдържащо ароматни вещества евгенол, кариофилен, иланген и др.
Същото количество в карамфил и танини, както и гликозиди и слуз. Ако вземем предвид съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати, тогава в карамфила има 6% протеини, 20% липиди, около 27% въглехидрати. Приблизително 30% от подправката са фибри.
8 ползи за здравето от карамфила
Не е изненада, че карамфилът е мощен наркотик, просто вижте състава му.
Действия на карамфила:
бактерицидно;
противоглистно (антихелминтно);
противогъбично (фунгицидно);
болкоуспокояващо;
спазмолитично;
заздравяване на рани;
карминативно (при метеоризъм)
антиканцерогенен.
Много патогени се страхуват от карамфил: например Staphylococcus aureus и бяло, дифтериен бацил и дори причинителя на антракс и др. Ароматните карамфили потискат възпроизвеждането на туберкулозни бацили. Ефективно е използването на карамфил за профилактика на грип.
Антихелминтният ефект на пъпките от карамфил е тестван върху прасета и кучета, заразени с аскаридоза. Въпреки че това свойство отдавна се използва в китайската медицина. У нас миризливият карамфил е съставна част на противопаразитната хранителна добавка Тройчатка.
При ядене на карамфил се стимулира производството на храносмилателни сокове, което е полезно при гастрит с ниска киселинност, намален апетит. Но при повишена киселинност и стомашни язви употребата на това лекарство е противопоказана.
Карамфилът се използва при лечение на възпаление на дебелото черво (колит), чревни колики, метеоризъм (карминативно действие), заболявания на ректума, черния дроб.
Когато промишлените аптеки бяха широко разпространени, специални зъбни болкоуспокояващи и бактерицидни средства бяха приготвени с евгенол, който е част от ароматния карамфил.
Тази подправка е в състояние да облекчи зъбобол, има благоприятен ефект върху венците, използва се при гингивит и пародонтит. Сухите пъпки карамфил са чудесна алтернатива на дъвката. неутрализира вредните бактерии и премахва лошия дъх.
Комплексът от витамини от група В, който е така необходим за нервната ни система, можете да си набавите от любимата подправка. Неслучайно екстрактът от карамфил е включен в немското лекарство Doppelgerz Melissa, което има успокояващ ефект.
Карамфилът, благодарение на съдържащия се в него евгенол, ефективно се бори с растежа на раковите клетки. Това показват най-новите изследвания на учени в областта на антиканцерогенните средства.
Изненадващо, карамфилът има две противоположни действия наведнъж: тонизира и облекчава спазмите. Умее да релаксира и тонизира едновременно. От една страна, карамфилът е в състояние да облекчи спазма на мускулите на стомашно-чревния тракт, от друга страна, да тонизира мускулите на матката и да повиши кръвното налягане (затова карамфилът е противопоказан при хора с артериална хипертония). Целият въпрос, както винаги, е в дозировката.
Рецепти
Чудесна рецепта за здраве на сърцето е греяното вино, което се приготвя с помощта на ароматен карамфил. Има много рецепти за греяно вино, но най-често се използват карамфил и канела. Обикновено греяното вино се вари, но е по-ефективно карамфилът да се настоява без кипене в продължение на няколко седмици, тъй като по време на топлинна обработка неговите витамини и ароматни вещества се изпаряват и унищожават. По-добре е да вземете 0,5 литра висококачествено червено вино (не на прах), добавете 5 скилидки в бутилката, добавете малко канела, ако желаете.
Затворете плътно с тапа и настоявайте на тъмно място в продължение на 3 седмици. Приема се по 1 чаена лъжичка с чай 1-3 пъти на ден.
При проблеми с устната кухина, зъбобол, възпаление на венците, стоматит, лош дъх е полезно да се дъвчат пъпки карамфил. Същите тези действия ще предотвратят началото на възпалено гърло.
За стимулиране на храносмилането 1-2 пъпки карамфил с 1 чаена лъжичка мед се сдъвкват старателно 15 минути преди хранене. Противопоказан е обаче при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при високо кръвно налягане.
При хипотония можете също да дъвчете няколко скилидки, ефектът ще бъде не по-малък, отколкото от кофеина.
Карамфиловото масло е ефективно при лечение на гнойни пъпки и циреи. Нанесете 1 капка концентрирано етерично масло върху цирея. При проблемна кожа се правят вани с етерично масло от карамфил.
Маслото от карамфил се използва широко при артрит и артроза. Помага за облекчаване на болката и възпалението. За да направите това, масажирайте болната става с разредено етерично масло от карамфил (15 капки етерично масло от карамфил за 1 супена лъжица масажно масло).
Има съвети на традиционната медицина за приготвяне на отвари от пъпките на карамфиловото дърво. Въпреки това, лечебната стойност на такива лекарства ще бъде малка, тъй като веществата, които изграждат пъпките, се унищожават по време на топлинна обработка.
Как да изберем карамфил
Чупливата, прекалено суха пъпка показва липсата на етерични масла. Когато хвърлите качествен бъбрек във вода, той плува вертикално, с крака надолу, или потъва на дъното на чашата. Ако „карамфилът“ лежи хоризонтално на повърхността на водата, тогава в него няма етерични масла. Такъв карамфил е неподходящ за медицински цели.