Какво означават кафявите петна по бананите и кой трябва да ги яде?
Бананът е един от най-популярните екзотични плодове. Обикновено, когато човек реши да ги купи, по рафтовете той търси най-красивото и без петна.
Бананите с кафяви петна не се използват, тъй като повечето хора ги смятат за развалени. Това мислене обаче е неправилно, тъй като тези петна показват зрялост на плода и повишено количество минерали и витамини, съдържащи се в него.
Значение на кафяви петна
Противно на външния вид, кафявите петна не показват разваляне на плодовете. Те се появяват в резултат на естествен процес на узряване. Бананите се събират, докато са още зелени. Този цвят се дължи на високото съдържание на хлорофил. С течение на времето хлорофилът се превръща в каротин по време на транспортирането до страните по местоназначение. Поради това кожата на плода променя цвета си от зелен в жълт, който лесно се обелва.
Когато се купуват банани, съхранявани при стайна температура, могат да станат кафяви на цвят след няколко дни.
Свойства на банан
Бананът е плод, който е известен със своите свойства повече от седем хиляди години. Съдържа калий, магнезий, фосфор, калций, фибри, много минерали, както и витамини А, С, Е, К и витамини от група В.
Витамин В6, намиращ се в бананите, има положителен ефект върху настроението, което помага в борбата с менструалните болки. Бананите са с високо съдържание на захар.
Колкото по-кафяв е бананът, толкова по-прости захари съдържа той, което съответства на по-висок гликемичен индекс. Това е важно за хората с диабет тип II и инсулинова резистентност.
Бананите са един от най-хранителните плодове в света и идеален енергиен тласък за тялото. Поради факта, че са щадящи стомаха и имат положителен ефект върху храносмилателния процес, те се дават на деца, страдащи от диария.
Бананите имат киселинно-понижаващ ефект и освен това са естествен пробиотик за организма, който има положителен ефект върху „добрите” чревни бактерии. Свойствата на бананите помагат за предотвратяване на язва на стомаха, предотвратяват повръщане и облекчават гаденето. Тези плодове се препоръчват за хора, страдащи от киселини.
Защо да изберем банани с кафяви петна?
В момента, в който върху кората на банан се появят кафяви петна, се появява така нареченият TNF. Изследвания на японски учени показват, че колкото по-тъмни са петна, толкова по-високо е нивото на TNF. Този фактор има положителен ефект върху човешкото здраве, борейки се срещу патологичните ракови клетки. Консумирането на тези плодове има положителен ефект върху профилактиката на рака.
Бананите с кафяви петна се препоръчват за физически активни хора, като тези, които редовно посещават фитнес залата. Яденето на един банан веднага след тренировка ще задоволи апетита ви, а високото съдържание на калий в тези плодове предотвратява мускулни крампи. Бананите с кафяви петна имат по-силно антиоксидантно действие от зелените банани.
Банани, хипертония и инсулт
100 г банан съдържа около 358 мг калий. Този елемент има силен ефект на понижаване на кръвното налягане. Дефицитът в тялото може да повиши кръвното налягане в тялото.
Тази ситуация може да причини сериозни здравословни усложнения под формата на атеросклероза и да допринесе за появата на инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания.
Трябва да включите банани в ежедневната си диета поради факта, че консумираните храни са с високо съдържание на натрий, който се консумира в прекомерни количества, което води до повишаване на кръвното налягане. Калият в бананите ще неутрализира неговите ефекти.
Ефектът на бананите с кафяви петна върху човешкото тяло
Богата на банани диета с кафяви петна подобрява имунитета на организма. Този плод съдържа повишени нива на антиоксиданти, които активират белите кръвни клетки. Това прави хората по-малко склонни да се разболяват.
Бананите с кафяви петна активират белите кръвни клетки осем пъти повече от незрелите банани.
Този плод съдържа фибри и пектин, които ефективно намаляват нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
Те също помагат за поддържане на баланса на жлъчните киселини, като премахват излишните жлъчни киселини. Пектинът в бананите предотвратява образуването на камъни в жлъчката и ускорява усвояването на мазнините. Те имат способността да свързват йони, което означава, че имат прочистващ ефект.
Благодарение на това те помагат за премахването на вредните метаболитни продукти, както и на останалите токсини. Високото ниво на пектин в бананите с кафяви петна има положителен ефект върху тялото, като го освобождава от тежки метали (кобалт, олово).