За нас е толкова обичайно: да наричаме зелени и черни маслини . Много хора вече знаят, че маслините, като вид зрънце, не съществуват в природата. Но малцина са стигнали до дъното на това, което прави продукт, наречен "маслини", тъмночерен. Влияе ли на вкуса? Или на здравето ви? „ Важно е да знаете “ преди да отварите кутията с черни маслини .
Италианците имат поговорка: „За да сте здрави, трябва да ядете 7 маслини на ден . “ За съжаление при черните продукти в консерви е точно обратното. За да сте здрави, трябва да ядете не повече от 7 от тези маслини.
Вреда от черните маслини
И двете са маслини. Нещо повече, зелени маслини ! Само някои биват събрани и продадени под прикритието на неузрели, а вторият - напротив. Това става чрез окисляване на плодовете с железен глюконат . На етикета е посочен като стабилизатор E579. Маслините потъмняват и се насищат с това вещество, но не стават по-зрели от това, освен може би по-меки. Те придобиват и характерен специфичен вкус.
Този вкус не може да се сравни с истинския. Освен това зрелите маслини винаги струват няколко пъти повече, а такъв сурогат е дори по-евтин от добрите зелени плодове. Защо се прави това?
Технологията на прибиране на маслините е много стара, тъй като са били консумирани преди много години. Факт е, че след прибиране на реколтата маслините трябва да се накиснат добре във физиологичен разтвор, за да се извлече горчивината от тях. Например, като от гъби, само много по-дълго. При узрелите маслини този процес продължава около 3 месеца, а при зелените – поне 6!
За да ускорят този процес, производителите изкуствено отлежават плодовете. Химическата реакция отнема само няколко дни, а получените по този начин маслини се съхраняват дълго време. Външната прилика с узрелите плодове е само в цвета, защото много хора смятат, че това са зрели маслини.
Испания се счита за най-големият производител на маслини. В САЩ такива черни плодове се наричат Калифорния. И италианците знаят как да различат фалшивите от истинските черни маслини , които са узрели естествено на дърво.
Зрелите маслини обикновено са по-големи по размер. Зависи от сорта, но е логично много младите плодове да са по-малки по размер.
Добрите маслини обикновено се продават веднага в саламура. В нея също се транспортират.
Много често към саламурата се добавят лимон и подправки.
Най-добре е да избягвате продукти, опаковани в кутии.
В допълнение към вкуса, който е няколко пъти по-нисък от естествения, черните маслини са пълни с желязо. За човек с нормално ниво на хемоглобин не е необходимо толкова много. Прекомерната консумация на продукта е изпълнена с проблеми със стомашно-чревния тракт и болка. Да, и има по-малко хранителни вещества в окислените маслини , както и в маслата. Една дума - маслини!