Този екзотичен плод е особено вкусен и има много полезни свойства за здравето . Но непрекъснато тези, които са на диета, го пренебрегват, тъй като е богат на мазнини.
Изследване на екип от университета „Лома Линда” в Калифорния, публикувано в Nutrition Journal, проследява чувството на ситост при пациенти с наднормено тегло. Изследва се след колко време се появява чувството на глад след прием на различни продукти. Изненадващо набеденото за неподходящо при диети авокадо дало чудесни резултати. При хора, които добавяли по половин авокадо към обяда си, чувството за ситост се увеличавало много – при 40% от изследваните за повече от три часа, а при 30% за повече от пет часа.
Разбира се, нужни са още изследвания, за да се докаже официално твърдението, че авокадото стопира чувството за глад за дълго време, но учените са оптимистични, че авокадото даже може да се окаже по-ефективно от досегашните методи да се пие чаша вода или да се яде ябълка преди хранене. Те препоръчват на всички желаещи да похапват по четвърт авокадо петнайсетина минути преди обяд и преди вечеря. Целта е да не изпитвате твърде силен глад, да ядете по-малко количество и след това за по-дълъг период да се чувствате сити. А ако го добавите към стандартна диета, смятасе, че то ще ви помогне по-лесно да се справите да не изпитвате пристъпи на силен глад и по-бързо да достигнете до желаните резултати.
Всъщност този режим на хранене освен благоприятен ефект върху отслабването със сигурност ще се отрази добре и на здравето ви, тъй като авокадото е особено полезно. То подобрява храносмилането и предпазва от явза, гастрит и колит. Идеално е за предразположените към анемия, както и за вегетарианците, защото е богато на желязо и се смята, че би могло да ни набави нужното количество протеини, дори и да не консумираме месо. Даже се твърди, че нормализира кръвното налягане, намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, чернодробни и бъбречни проблеми.
А черешката на тортата е, че освен всички тези ползи за здравето и за метаболизма ни авокадото е признато и като силен афродизиак. Тези му качества били известни още на маите и ацтеките, които го използвали като част от тайни ритуали за плодородие.
И за употребата му в козметиката сме чували всички. Козметичните продукти с авокадо са чудесни за кожата и косата. Доста дами пък го предпочитат в естествен вид и сами си забъркват маски за коса и лице с пасирано авокадо, смесено с жълтъци или хума.
Известно е, че при термична обработка доста от плодовете и зеленчуците губят голяма част от полезните си свойства. Това важи и за авокадото, но на всичкото отгоре, когато се обработи на висока температура, то губи и вкуса си и става горчиво. Поради това се препоръчва да се консумира сурово!