Може би няма нещо по-просто от това да си сварите яйце за закуска или вечеря? Но как да ги направим вкусни и лесни за почистване.
Има един малък кулинарен трик, с който варените яйца винаги имат успех. Ще ви разкажа за това в днешната си публикация.
Защо да разклащате суровите яйца преди да ги сварите?
Много от вас вероятно са забелязали, че грешките, направени в процеса на готвене на яйца, често дават плачевен резултат:
Професионалните готвачи нямат такива проблеми, защото знаят много различни трикове и винаги спазват правилата за варене на яйца.
Яйцата, приготвени според кулинарната наука, винаги са успешни. Със сигурност ще ви изненадат с вкуса си, с това, че буквално "изскачат" от черупката.
Един от тези кулинарни трикове забелязах от приятел, който работи в ресторант. Сега винаги разклащам сурово яйце, преди да го сложа в тенджера с вода за варене.
Защо ни е нужна тази странна манипулация, питате вие.
Ако вярвате на професионалистите в кулинарното изкуство ще постигнете следните ефекти:
- продуктът ще бъде равномерно разпределен вътре в черупката, вкусът ще бъде още по-приятен и нежен;
- ще бъде много лесно и просто да премахнете черупката
Не е нужно да разклащате яйцата преди да ги сварите, ако се страхувате, че това ще наруши целостта на жълтъка. В този случай направете друга манипулация: поставете яйцето върху равна, твърда повърхност и го завъртете няколко пъти. Резултатът ще бъде същият.
Какво да направите, за да направите вареното яйце вкусно?
Ако искате варените яйца да се окажат много вкусни, а не просто лесни за белене, вземете под внимание тези кулинарни трикове:
Сварете яйцата, като ги поставите не във вряща вода, а в студена.
По време на готвене не забравяйте да добавите 1 супена лъжица готварска сол.
Спазвайте времето за готвене. Ако яйцата са преварени, те ще бъдат твърде твърди, а жълтъкът им ще стане синкав или зеленикав.
Ако искате черупката да не се напука по време на процеса на варене на яйцето и след това лесно да се отдели от нея, тогава извадете сварените яйца от вряща вода и ги потопете в ледена вода.
Варените яйца са вкусна и здравословна закуска. Те ни дават сила и енергия. За да бъде ястието вкусно и да не ни създава трудности с беленето, ви съветвам да не забравяте да разклатите суровите яйца преди да ги сварите.