Ежедневното консумиране на ядки намалява риска от смъртност от различни заболявания с 20%, установиха учени. Статията, в която публикуват заключенията от изследванията си, е публикувана в списание "New England Journal of Medicine".
Освен това установихме съществено намаляване - с 11% на смъртността от рак ", сподели Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания "Чарлз Дарвин" в Бостън. Учените доказват, че ако се консумира порция ядки веднъж седмично, рискът от смърт намалява с 11%, при един - 2 пъти седмично - с 13%, при 5-6 пъти - с 15% и при 7 пъти - с 20%.
Изводите са направени в резултат от наблюдения на здравословното състояние на 76 000 жени от 1980 - 2010 и 42 000 мъже от 1986 - 2010 г. Освен това експертите са установили, че хората, които ядат повече ядки, са по-стройни, по-малко пушат, по-често спортуват и се хранят по-здравословно. Освен това е установено, че няма значение какви ядки се консумират.