Добавете към причините да ядете редовно риба и това, че предпазва от рак на дебелото черво.
След научно изследване за хранителните навици на няколко жени се оказало, че тези, които консумират най-много риба (по три пъти в седмицата), имат 33% по-малък шанс да образуват полипи по дебелото черво, които всъщност се смятат за предшественици на рака.
Изследователите вярват, че противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини в рибата спомагат за предотвратяване на образуване на полипите. Интересното е, че тази връзка не е открита при мъжете – може би те са по-малко чувствителни към омега-3 мастните киселини и трябва да консумират повече, за да се възползват от техните ползи.
За да се докаже със сигурност дали омега-3 мастните киселини предпазват от рак на дебелото черво, ще са нужни още изследвания, но дотогава вие не губете време и прибавете към дневното си меню достатъчно количество риба.
Омега-3 мастните киселини могат да се открият още в ядките, зеленолистните растения, лененото семе, за които вече е доказано, че подпомагат сърцето, доброто настроение и овлажняват сухата кожа.