Готвенето е голяма наука. Дори и най-опитните готвачи признават, че непрекъснато откриват нещо ново за себе си. И макар да изглежда, че нищо няма да ни изненада, понякога дори обичайните неща ни изненадват. Оказва се, че дори яденето на храни като чесън, домати или овесени ядки често се бърка.
И това не са измислици, а обяснения на учени, които са изненадани, че използваме много видове продукти не по най-добрия начин. Следователно ние не извличаме най-голяма полза от храната, както правят те в други страни. И това неприятно изненадва чужденците, които идват да ни посетят.
Ядене на храна
Така че с кои sa продукти, които консумираме грешно
Овесена каша
Има погрешно схващане, че овесените ядки трябва да се приготвят само във вода, като се избягват всякакви добавки. Всъщност най-голямата полза от продукта може да се вземе само, ако е сварен в мляко. И ако добавите малко ядки и горски плодове към ястието, като същевременно избягвате обикновената захар, тогава получаваме питателна храна, която ще ви зарежда с енергия за целия ден.
Моркови
Често ядем морковите сурови. Но ползите са повече от варения продукт. Факт е, че същият известен каротин (необходим за очите, спасявайки от рак и стареене) се абсорбира 5 пъти по-добре във варените моркови. Във варена форма продуктът се препоръчва и за тези, които имат проблеми с храносмилането.
Домати
Пресните домати са очарователни елементи на всяка маса. Най-често доматите се правят на салата. Но най-необходимите за организма са задушените домати. Веществото ликопен, което се съдържа тук, се усвоява по-добре по този начин. Намалява риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Тиква
(които отделяме и изхвърляме) съдържат много важни елементи. Той е особено богат на цинк, който поддържа здрава кожа и нокти. За тази полза си струва да готвите и консумирате тиквена кора , въпреки нейната жилавост.
Броколи
Вече не си струва да се задушава и пече, защото най-ценното броколи е сурово или на пара. Също така е важно да знаете, че стъблата на растението, които съдържат необходимите витамини и минерали, също са хранителни.
Чесън
Продължавате ли да нарязвате чесън пищно за супи и други ястия? Не си струва, защото продуктът запазва много по-голяма полза в смачкана форма. Но преди да добавите продукта, преминал през чесън пресата към храната, оставете го да преседи за 10 минути, така че хранителните вещества да станат активни.
Плодове
Непривлекателната кора на този плод съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от пулпата. Ето защо чужденците гледат с големи очи как белим кивито преди ядене.
Грейпфрут
Подобна е и историята с грейпфрут. В кожата му има много витамин С, но винаги първо се отърваваме от нея. Знаещите хора предпочитат да минат необеления грейпфрут през месомелачка, да добавят мед и да го изпратят в хладилника. Тази смес е идеална за чай, почиства добре съдовете.
Нар
Факт е, че не знаем как правилно да обелим този плод. Но за това ви трябва само лъжица и дълбока купа. Отрежете горната част, след това разрежете по нишките, разгънете и почукайте с лъжица. Можете да се насладите.
Канела
Щедро добавяме тази подправка към различни сладкиши и десерти. Но това не е достатъчно. За да се възползвате напълно от канелата, тя трябва да се използва навсякъде, където е възможно. Препоръчително е да добавяте канела към месо, риба, каши и дори чай. Продуктът регулира нивата на кръвната захар, стимулира мозъчната дейност. Основното е да се уверите, че семейството ви няма алергия към този прекрасен продукт.
Това са толкова интересни и неочаквани открития. В крайна сметка това ни позволява да извлечем максимална полза от тях.