Ако има световни шампиони по дълголетие, то това безспорно са япоките. Средната продължителност на живота в Япония е 86 години.
Японките са спокойни, усмихнати и добронамерени, а наред с това са слаби и младолики до дълбока старост.
Предлагаме ви 10 изпитани правила, с които японките поддържат добрия си тонус и външен вид:
- Японките не консумират полуфабрикати! Те се хранят с прясна храна, приготвена с минимална термична обработка.
- Японките консумират много риба! Именно тя е източник на Омега-3 мастни киселини, отговорни за запазването на добро здраве и младост.
- Японките консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци – карфиол, броколи, ряпа, зеле.
- Японките хапват често соя и соевите продукти. Те са едни от основните храни в менюто на японците. Соята съдържа големи количества белтъчини и незаменими аминокиселини, напълно съизмерими с тези, които се съдържат в месото.
- Японките пият поне по две чаши зелен чай дневно. Той е един от най-мощните антиоксиданти, изключително средство за регенерация на клетките и за потискане на развитието на раковите клетки.
- Японките консумират синьо-зелените водорасли. Те ги считат за суперхрана и мощен антиоксидант, който елиминира токсините в организма, а това забавя процесите на стареене.
- В японската кухня не се смесват прекалено много продукти в едно ястие, порциите не се декорират. Това е в хармония с правилата на разделното хранене, което е доказало във времето ефективността си в борбата с излишното тегло.
- Японките обожават да похапват пресни плодове и зеленчуци, така си набавят достатъчно минерали и витамини в естествен вид.
- Когато готвят и сервират, японките използват малко съдове с малки размери, които не позволяват порциите да са излишно големи. Затова и не преяждат!
- Японките се хранят бавно, дъвчат храната си продължително и винаги в спокойна обстановка. Този урок е един от първите, на който научават децата си.