Вкусна салата с риба тон , чудесна за празниците и може да замести основното ястие. Направете я за празниците - отнема само 5 минути! Заради начина на оформяне много напомня на солена торта, така че спокойно можем да я наречем Празнична торта-салата ! Ето необходимите съставки:
Празнична торта-салата
Продукти:
- 2 варени картофа
- 250 г риба тон от консерва в олио
- 1 връзка пресен лук
- 150 г настърган кашкавал
- 2 сварени моркова
- 5 варени яйца (белтъците и жълтъците разделени)
- майонеза за намазване:
Приготвяне:
Поставете ринг върху десертна чиния. Ако нямате ринг, подредете салатата в прозрачна купа, така че да се виждат пластовете, или застелете купа с торбичка или найлоново фолио, за да извадите салатата по-лесно после.
Като първи слой настържете сварените картофи, заравнете добре, за да се получи стабилна основа и отгоре намажете с тънък слой майонеза.
Отцедете излишното олио от рибата тон, след което разпределете парчетата равномерно като втори слой. Поръсете ситно нарязан зелен лук върху рибата тон, след това тънък слой майонеза.
Третият слой се поръсва със ситно настърган кашкавал, след което се намазва с малко майонеза.
Следват сварените моркови, а върху тях настържете сварените белтъци, които предварително сте отделили от жълтъците. Намажете с тънък слой майонеза.
Накрая се поръсват настърганите или намачкани с вилица жълтъци и се притискат отгоре леко, за да полепнат с майонезата.
Охладете салатата преди сервиране, след това отстранете ринга и украсете със зелени стръкчета лук или магданоз.
Да ви е сладко!