4 Март 2016
20880
Снимков материал: pixabay.com
Днес диетите са толкоз, колкото са хората по Планетата. Не е пресилено.
А затруднения с наднорменото тегло имат 56 на сто от жените, сочи една световна статистика. Числото може и да е малко занижено. Предлагаме ви някои принципи, които ще ви помогнат да отслабнете с помощта на алкални храни .Тези принципи са залегнали в основата на храненето на някои звезди, сред които Виктория Бекъм , Жизел Бюндхен и Гуинет Полтроу. Всъщност става дума за принципите на здравословното хранене, познати отпреди сто години. Нищо ново под слънцето, но пък интересно.
Алкалите против киселините
Както става ясно от наименованието на диетата, тя предлага съсредоточаване върху алкалните продукти. Нужно е да изясним с какво са полезни те. Но в началото е важно да уточним, че всеки продукт или блюдо в процеса на преработка от организма дава или алкална, или киселинна реакция. Киселинно-алкалният баланс (pH), който познаваме от рекламата за пастата за зъби, е присъщ не само за оралната област, но и за целия организъм. Ако това равновесие се наруши, реакцията настъпва в най-различни органи и системи. „Запасявайки се“ с вредни киселини, ние пречим на организма да работи нормално и да се самовъзстановява. Проблеми с храносмилането, излишни килограми, кожни обриви, хронична умора – всичко това може да бъде следствие от пристрастяване към киселините.
Излишъкът от киселини организмът е длъжен да компенсира със собствени запаси от алкални вещества, а именно минерали (калций, калий, магнезий, натрий, желязо). Затова поклониците на алкалната диета свеждат до минимум киселините, давайки предимство на алкалните продукти. Това дава възможност да се сведе нивото на pH до идеалния баланс, равен на 7,2 - 7,4.
Принципи на хранене
За разлика от много екстремални диети, в алкалната не се призовава за пълен отказ от цяла група храни. Балансът съставлява 80/20 в полза на алкалните блюда. Акцентът е върху употребата на зеленчуци, полезни мазнини, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки и плодове с ниско съдържание на захар. Ако по някакви причини вие не можете всеки ден да спазвате подобни ограничения, доверете се на хранителни добавки с минерали. Задължително обаче след консултация с лекар. Има разбира се и някои парадокси. Например – всички цитруси са разрешени, макар и кисели на вкус. При преработка от организма обаче те дават алкална реакция. А млечните продукти, хлябът и месото са буквално преситени от вредни киселини.
Какво може
От зеленчуците са разрешени моркови, цвекло, домати, червен пипер, краставици, тиквички, целина, аспержи, зеле, броколи, водорасли, зелена салата и маруля. Гъбите също са в „белия списък“. От плодовете трябва да се отдава предпочитание на ябълките, крушите, бананите, кивито, кайсиите, всички цитруси, авокадо, кокос, манго, диня, вишна. За да не се провокира дефицит на белтъчини, са допустими постни видове риба и месо, което не е мазно – телешко и пиле, но не повече от три пъти седмично. Със същата периодичност може да се консумират кафяв ориз и ечемик. Казваме „да“ още на бадемите и тиквените семки. За предпочитане е козето мляко, а също така косовото и бадемовото.
За пиене – зелен чай, билкови чаеве, цикория и шейкове. От сладките неща се допуска само мед и кленов сироп.
Какво не трябва- грозде, сливи и сушени плодове, картофи, бял боб, царевица, соеви продукти, млечни и киселомлечни продукти на основата на краве мляко, нишестени зърнени култури и брашно: бял ориз, грис, овес, пшеница, фъстъци, лешници, слънчоглед, мазно месо и мазна риба, яйца, всякакви консерви, бързи въглехидрати, рафинирана захар и захарни заместители, черен чай, кафе, газирани напитки, алкохол
Критика
Както и всички световни тенденции в диетите алкалната също периодично се подлага на съмнение и критика. Противниците й смятат – и то не без основание, че да се прави в порциона акцент върху алкалните храни, е безсмислено, доколкото никакви трикове не изменят рН-баланса на кръвта. Това обаче не е съвсем вярно. Целта на алкалната диета в крайна сметка не е да се повиши рН, а да се подобри работата на организма, като му се предоставят необходимите хранителни и минерални вещества, които му помагат самостоятелно да се бори с повишената киселинност.
Алкалите против киселините
Както става ясно от наименованието на диетата, тя предлага съсредоточаване върху алкалните продукти. Нужно е да изясним с какво са полезни те. Но в началото е важно да уточним, че всеки продукт или блюдо в процеса на преработка от организма дава или алкална, или киселинна реакция. Киселинно-алкалният баланс (pH), който познаваме от рекламата за пастата за зъби, е присъщ не само за оралната област, но и за целия организъм. Ако това равновесие се наруши, реакцията настъпва в най-различни органи и системи. „Запасявайки се“ с вредни киселини, ние пречим на организма да работи нормално и да се самовъзстановява. Проблеми с храносмилането, излишни килограми, кожни обриви, хронична умора – всичко това може да бъде следствие от пристрастяване към киселините.
Излишъкът от киселини организмът е длъжен да компенсира със собствени запаси от алкални вещества, а именно минерали (калций, калий, магнезий, натрий, желязо). Затова поклониците на алкалната диета свеждат до минимум киселините, давайки предимство на алкалните продукти. Това дава възможност да се сведе нивото на pH до идеалния баланс, равен на 7,2 - 7,4.
Принципи на хранене
За разлика от много екстремални диети, в алкалната не се призовава за пълен отказ от цяла група храни. Балансът съставлява 80/20 в полза на алкалните блюда. Акцентът е върху употребата на зеленчуци, полезни мазнини, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки и плодове с ниско съдържание на захар. Ако по някакви причини вие не можете всеки ден да спазвате подобни ограничения, доверете се на хранителни добавки с минерали. Задължително обаче след консултация с лекар. Има разбира се и някои парадокси. Например – всички цитруси са разрешени, макар и кисели на вкус. При преработка от организма обаче те дават алкална реакция. А млечните продукти, хлябът и месото са буквално преситени от вредни киселини.
Какво може
От зеленчуците са разрешени моркови, цвекло, домати, червен пипер, краставици, тиквички, целина, аспержи, зеле, броколи, водорасли, зелена салата и маруля. Гъбите също са в „белия списък“. От плодовете трябва да се отдава предпочитание на ябълките, крушите, бананите, кивито, кайсиите, всички цитруси, авокадо, кокос, манго, диня, вишна. За да не се провокира дефицит на белтъчини, са допустими постни видове риба и месо, което не е мазно – телешко и пиле, но не повече от три пъти седмично. Със същата периодичност може да се консумират кафяв ориз и ечемик. Казваме „да“ още на бадемите и тиквените семки. За предпочитане е козето мляко, а също така косовото и бадемовото.
За пиене – зелен чай, билкови чаеве, цикория и шейкове. От сладките неща се допуска само мед и кленов сироп.
Какво не трябва- грозде, сливи и сушени плодове, картофи, бял боб, царевица, соеви продукти, млечни и киселомлечни продукти на основата на краве мляко, нишестени зърнени култури и брашно: бял ориз, грис, овес, пшеница, фъстъци, лешници, слънчоглед, мазно месо и мазна риба, яйца, всякакви консерви, бързи въглехидрати, рафинирана захар и захарни заместители, черен чай, кафе, газирани напитки, алкохол
Критика
Както и всички световни тенденции в диетите алкалната също периодично се подлага на съмнение и критика. Противниците й смятат – и то не без основание, че да се прави в порциона акцент върху алкалните храни, е безсмислено, доколкото никакви трикове не изменят рН-баланса на кръвта. Това обаче не е съвсем вярно. Целта на алкалната диета в крайна сметка не е да се повиши рН, а да се подобри работата на организма, като му се предоставят необходимите хранителни и минерални вещества, които му помагат самостоятелно да се бори с повишената киселинност.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари