Този сезон ги има навсякъде и са много евтини, а с тях могат да се приготвят чудни десерти.
Есента винаги ни харесва с румени ябълки , сочни и хрупкави. Опитни домакини и ароматно сладко се затварят за зимата, а най -вкусните сладкиши се пекат с тях. И днес ще ви разкажем за още едно невероятно десертче- ябълково барче
Това е традиционен литовски десерт , който започва да се прави през есента и се сервира за Коледа. То се съхранява за дълго време.
Съставките
ябълка 1,5 кг
канела 1 ч.л.
захар 300 g
Подготовка
Измийте ябълките, подсушете ги с хартиени кърпи. Извадете сърцевината и нарежете на тънки филийки. Сложете ги в тенджера, добавете захар, разбъркайте добре. Покрийте и оставете цяла нощ.
Поставете котлона на нисък огън на сутринта и ги сварете в продължение на 20 минути, за да ги направите меки.
Направете ябълковите филийки на пюре, добавете канела и, ако желаете, 50 грама смачкани ядки или шепа сушени плодове. Сварете на най-слабия огън за 10-15 минути, охладете. Сгънете марлята наполовина, навлажнете с вода, стиснете. Сложете контейнера и поставете ябълков сос в него. Гладко, плътно притиснато, така че да не образува кухини.
Плътно обвийте краищата на марлята и прехвърлете масата от резервоара на дъската за рязане. Натиснете с нещо отгоре, за да се пресова (например, покрийте с плоча и поставете буркан, напълнен с вода отгоре), оставете така за 24 часа. Извадете марлята, поставете я върху пергамента и я поставете върху шкафчето.
Опаковайте готовото барче в пергамент и го съхранявайте на хладно място ... Ако можете да го запазите, разбира се! Не забравяйте да споделите тази рецепта с вашите приятели.