200 г сух нахут
6 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
1 ч. л. мащерка или чубрица
1 дафинов лист
1 глава лук, разрязана на четири
За заливката:
60 мл ябълков оцет
60 мл зехтин
3 с. л. нарязан пресен магданоз
1 скилидка пресован чесън
1 малка глава лук, нарязана на ситно
3 с. л. нарязани мариновани сушени домати
Нахутът се измива и се накисва за една нощ. На другия ден се измива и се слага да се свари заедно с бульона, чесъна, мащерката, дафиновия лист и лука. Щом заври, огънят се намалява и нахутът се оставя да къкри около 60 мин., докато омекне.
Приготвя се заливката, като всички продукти за нея се разбиват.
Когато се свари, нахутът се прецежда и топъл се разбърква със заливката.