Някога и яйцата бяха обвинени, че "ни убиват" с холестерол, т.е. че жълтъкът трябва да се изхвърля, евентуално да се консумира омлет от белтъци. По същия начин се говори и за маслото и олиото, но в същото време, ние осъзнахме, че яйцата са страхотни за нашия организъм, а мазнината се върна на голямата трапеза, а този път на самият връх се качи соята и всички нейни продукти.
Американската лекарка Фейт Даниел казва, че в Азия хората консумират малко количество соя от цяло зърно, докато в западните страни технологични процеси отделят белтъците и маслото, което е процес, при който се стига до "отравяне" на соята. - Няма нищо естествено в този процес! Днешните високи технологии не само не успяват да елиминират токсините и антинутритиентите, но и напротив оставят като отрови в храната, гневно заявила докторката.
А най-лошото за нашето здраве по думите на докторката е хидрогенизираните соеви протеини, защото така обработени съдържат много фитати (фитинова киселина), вещества, които блокират усвояването на минералите в организма. Според някои данни фитатите намаляват абсорбцията на желязото до 60 на сто!
Иначе докторката и екипа твърдят, че консумацията на соя е свързано със следните заболявания:
●Проблеми с щитовидната жлеза (получаване на излишно тегло, летаргия, световъртеж, косопад, намалено либидо ...
● преждевременен пубертета и проблеми в развитието на бебетата и децата
● Рак
● мозъчно увреждане
● репродуктивни проблеми
● алергии
Междувременно много проучвания показват и, че не е вярно, че консумацията на соя се отразява на намаляване на нивото на лошия холестерол и предотвратяването на болестите на сърцето.
Соята е в черния списък и поради ...
1. зърната са богати на естествени токсини, наречени антинутритиенти, които всъщност блокират ензимите, които са необходими на храносмилателната система
2. Съдържа хемаглутинини, които влияят на кръвосъсирването, залепват червените кръвни клетки и засягат образуването на тромби
3. Повече от 80 процента от соята в света е генетично модифициран, което означава, че съдържа голямо замърсяване с пестициди
4. соята е богата на фитати, вещества, които блокират усвояването на най-важните минерали като калция, магнезия, желязото и цинка.
Добрата новина е, че все пак има начин соята да се консумира и да останете здрави. При условие, че премине процеса на ферментация! След дългия процес на ферментация драстично намалява нивото на лошите съставки, които се съдържат в соята и тя се превръща в храна, която е добре дошла. Така че, може свободно да консумирате